Linić: “I neka ministarstva će morati platiti novi porez, oslobodite se nekretnina s kojima ne znate što biste!”

Ministar financija Slavko Linić upozorio je da će porez na nekretnine morati plaćati i država na svoju imobiliziranu imovinu pa će to nakon 1. travnja biti dužna učiniti i pojedina ministarstva, iako ministri iznos poreza nisu ukalkulirali u svoje proračune za iduću godinu.

“Na nekretnine građana, poduzetnika, države i jedinica lokalne samouprave koje nisu korištene plaćat će se puni iznos poreza na vrijednost nekretnine. Vlasnicima tih nekretnina poručujemo: oslobodite se nekretnina s kojima ne znate što biste radili, inače će vas one dodatno opteretiti”, istaknuo je Linić na predavanju o perspektivama hrvatske gospodarske i financijske politike u svjetlu pristupa EU-u.

Također je istaknuo i da je do problema velike insolventnosti po osnovi kreditnih zaduženja između ostaloga došlo i zato što su poduzetnici ulagali novac u nekretnine, umjesto u tehnologiju, opremu ili kadrove.

Najavio je da će se o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine raspravljati četiri mjeseca, tako da će svi zainteresirani imati priliku za komentare i prijedloge, a nakon toga će i Hrvatska prvi put raditi procjenu vrijednosti nekretnina.

“Ako ubrzamo procedure u vezi prostornih planova i zemljišnih knjiga te efikasno realiziramo investicije, planirani rast od 1,8 posto nije nedostižan. Vlada je optimistična jer smatra da Hrvatska ima dovoljno sposobne poduzetnike i ljude te da može kontrolirati proračunsku potrošnju”, zaključio je Linić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...