Linić: “Rezat ćemo sve dodatke na plaće koje možemo”

Nakon rebalansa proračuna za 2012., Vlada danas donosi novi proračun za 2013. u kojem će biti predviđeno još više rezanja javnih troškova. Ministar financija Slavko Linić već je jasno dao do znanja da će se rezati pojedini dodaci na plaće onih koji svoju plaću primaju iz državnog proračuna.

Vlada je ove godine podbacila na izvršenju svoga plana da će smanjiti troškove zaposlenih u javnom sektoru za dvije milijarde kuna. Smanjila ih je tek za 350 milijuna kuna i to na ukidanju božićnica zbog čega će 2013. morati biti puno odlučnija.

Naime, ministarstva zdravlja i obrazovanja trebala su smanjiti troškove za plaće svojih najmnogoljudnijih sektora za po 500 milijuna kuna, no nisu uspjeli. Proračune su prekoračili i ministarstva policije, pravosuđa i poljoprivrede. Novi pregovori sa sindikatima o novim Temeljnim kolektivnim ugovorima i rezanjima dodataka na plaće započeli su još u petak. No ako dogovora ne bude, Vlada će dodatke rezati jednostrano, jer ionako Temeljni kolektivni ugovori prestaju važiti do kraja godine.

‘Potpuno smo podbacili na plaćama. Božićnice više neće biti ni za koga’, rekli su nam u Ministarstvu financija. Tvrde da najveći problem stvaraju granski ugovori u kojima su sadržana prava koja nekima u dodacima donose čak do 50 posto plaće, a nekada su ta prava smjela činiti tek 10 posto plaće.

‘Danas ćete vidjeti na proračunu za sljedeću godinu koja ćemo prava rezati jer se milijardu i pol mora uštedjeti’, rekao nam je izvor iz Ministarstva financija. Radit će se, najvjerojatnije, o dodacima na staž i dodacima na vjernost koji jedni drugoga pobijaju. Dodatak od 0,5 posto po godini staža će ostati, ali će se napraviti reda među posebnim dodacima.

‘Vlada ocjenjuje da su dodaci prekomjerni i da se ponavljaju. Način obračuna je po postocima i množe se. To su ludosti’, rekao nam je izvor iz ministarstva te potvrdio da neće biti ukidanja radnih mjesta i otpuštanja, osim kada je u pitanju odlazak u mirovinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...