Manje sredstva iz državnog proračuna

Zadarska županija će ove godine dobiti manje sredstava iz državnog proračuna, pa su se županijski vijećnici vladajućeg HDZ-a prisjetili prošlih primjera političkog jedinstva neomeđenog stranačkim podjelama kada su se zajedničkim nastupima vlasti i opozicije prema Zagrebu uspjeli obraniti projekti bitni za razvoj Zadra i cijele regije.

Predsjednik Skupštine Željko Lončar je u sklopu aktualnog sata podsjetio na primjere nuklearne i termoelektrane, te tunela i autoceste, smatrajući da bi sada zajednički trebalo reagirati na izjave ministra Linića o Gaženici kao “spomeniku ljudske gluposti”, političku smjenu ravnatelja Opće bolnice i činjenicu da prvi put Županijska uprava za ceste od 35 milijuna interventnih sredstava nije dobila ni jednu lipu, piše Slobodna Dalmacija.

Ovogodišnjim državnim proračunom su sredstva za osnovno školstvo s 30,4 milijuna došla do 25 milijuna, srednje školstvo i zdravstvo su ostali bez po četiri milijuna. Pitanje je kako nadoknaditi tolika sredstva, hoće li i kako jedinice lokalne samouprave osigurati osnovno funkcioniranje tih sustava kada se, umjesto daljnjeg povećanja dosegnutog standarda i potrošnje, dodatno susprežemo i stvaramo nezadovoljstvo u javnom sektoru, rekla je Grozdana Perić, procjenjujući da će biti teško nadoknaditi sredstva koja izostaju iz državnog proračuna jer je teško pronaći nove prihode, a novo zapošljavanje nije moguće jer se neke investicije zaustavljaju.

Globalna kriza Župan Stipe Zrilić je čak našao razumijevanja za teškoće u kojima se zbog globalne ekonomske krize našla vlast na državnoj razini, pokušavajući racionalno sklopiti državni proračun, ali bi neki prioriteti ipak morali postojati. Zrilić je iznio i bojazan za urušavanje zdravstvenog i školskog sustava na području Zadarske županije.

Izmjenama županijskog proračuna izdvojili smo dodatnih 300.000 kuna, ali ćemo imati problema u osiguranju minimalnog financijskog standarda u školstvu i zdravstvu, rekao je župan Zrilić, najavljujući da će od ministra prometa zatražiti objašnjenje zbog izostanka sredstava za ŽUC. Zbog “trajnog pritiska” ili “želje da se ne dovrši Gaženicu”, Zrilić je najavio i razgovore s ministrima prometa i financija, očekujući i pomoć stranačkih ljudi iz vladajuće koalicije.

Duško Vidov (SDP) je tražo hitnu intervenciju i pokretanje inicijative prema Vladi da se što prije pokrene proizvodnja u remontnom brodogradilištu Nauta Lamjana i razmotri mogućnost oduzimanja državne koncesije sadašnjem koncesionaru, dok je njegov stranački kolega Svetko Šarić pitao zbog čega ni nakon pet godina vodovodizacija zadarskih otoka nema glavni projekt što je prepreka za kandidiranje projekta prema državnim, ali i sredstvima EU fondova.

Po županu Zriliću, projekt vodovodizacije otoka ovisi o sredstvima i postizanju dogovora s Hrvatskim vodama, dok se Županija ne može miješati u stečaj Nauta Lamjane, ali može pokrenuti inicijativu prema Vladi da se brodogradilište stavi u funkciju i da država razmotri oduzimanje koncesije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...