Microsoft gradi podatkovni centar na bioplin

Bioplin je plinovito gorivo koji se dobiva anaerobnom razgradnjom ili fermentacijom organskih tvari, uključujući gnojivo, kanalizacijski mulj, komunalni otpad ili bilo koji drugi biorazgradivi otpad, a sastoji se uglavnom od metana i ugljičnog dioksida.

Mnogi znanstveni timovi širom svijeta već odavno namjeravaju iskoristiti bioplin koji se može prikupljati u raznim industrijskim postrojenjima, stočnim farmama, smetlištima, centrima za preradu otpada i drugim mjestima na kojima dolazi do njegovog stvaranja u većim količinama.

Microsoft je ovih dana objavio kako će uložiti 5,5 milijuna dolara u projekt koji bi trebao dovesti do izgradnje prvog podatkovnog centra na pogon bioplinom, a izgradit će se u sklopu postrojenja za pročišćavanje vode Dry Creek u Cheyenneu, Wyoming.

Ovaj projekt Microsoft će realizirati u suradnji s lokalnom tvrtkom iz Cheyennea pod nazivom FuelCell Energy, a izgradnja sustava za dobivanje bioplina i podatkovnog centra će započeti u proljeće 2013. godine.

Prema Microsoftu, ovo će postrojenje omogućiti dobivanje 200 kilowatta struje, a ukoliko sve protekne u redu, krenut će izgradnja novih podatkovnih centara u blizini drugih izvora bioplina, što je zapravo ideja koju je prvi iznio HP prije nekoliko godina.

Microsoft vjeruje kako bi vremenom bio postignut cilj o zdravoj energiji s nula-emisijom ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova uz istovremeno dobivanje jeftine struje za njihove potrebe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...