Milanović Ani Lovrin: Dajte Vukićima svoju mirovinu

Premijer Zoran Milanović danas je demagoškim i neiskrenim ocijenio pitanje HDZ-ove zastupnice Ane Lovrin o tome što Vlada čini kako se ne bi ponovile sablažnjive deložacije poput one nedavne u Zadru, te ju je pozvao da, želi li stvarno pokazati osjetljivost prema tim ljudima, njima udijeli svoju povlaštenu mirovinu koju je uzela iako je se velika većina u Saboru odrekla nakon njihova ukidanja.

“Ocjenjujem da je Vaše pitanje demogoško, nekorektno i neiskreno prema tim nesretnim ljudima koji su načinili niz prekršaja i država je na kraju trebala djelovati”, odgovorio je Milanović HDZ-ovoj zastupnici, koja ga je upitala smatraju li u Vladi nedavnu deložaciju u zadarskim Arbanasima najvećim dosegom novog Ovršnog zakona.

Milanović je istaknuo kako je Vlada imala razloga ukinuti Ovršni zakon koji je donijela bivša vlada, jer nije htjela da ovršni postupak provode “paradržavna tijela”.

– S jedne strane ste za taj ukinuti zakon, koji je zapravo državi trebao uzeti ovlast i dati je privatnicima koji su onda otvarali urede, a s druge strane apelirate na tankoćutnost i osjetljivost prema ljudima koji se izbacuju iz kuće, kazao je premijer.

Grozno mu je, dodao je, gledati ljude koje izbacuju iz kuće, ali i naglasio kako će Vlada učiniti sve da se zakoni striktno provode, a obveze plaćaju.

– Lako je vama, vi ste si uzeli zastupničku imovinu nakon jednog mandata, kolega Boro Grubišić isto. Hop!, poručio je Milanović, ističući kako mu je nedopustivo da se ljudi koji se privatno ponašaju po jednom kriteriju pozivaju ne nakakvu sućutnost i suosjećanje.

“Dajte im svoju mirovinu”, poručio je Ani Lovrin, ističući kako će država pomoći ljudima da se ne nađu u bezizglednim situacijama, onima koji su ušli u prevelike kredite i nisu plaćali poreze, da ne ulaze u aranžmane za koje su svjesni da ih ne mogu ispuniti.

“Recite da sam bahat, ja drugačije na ovakva pitanja ne znam odgovarati jer smatram da je ovo ljudski nepošteno. Recite da sam bahat, ako je to opis bahatosti, ja sam ponosan na svoju bahatost”, poručio je HDZ-ovcima.

Gordan Jandroković nakon toga prozvao je u ime HDZ-a premijera da je licemjeran, budući da zamrzavanje statusa radi ostvarivanja povlaštene mirovine tolerira zamjeniku ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenku Antešiću.

“Antešić može, a netko iz Vlade ne može”, rekao je Jandroković, optužujući Milanovića da je uvrijedio Anu Lovrin, a predsjedavajućeg Josipa Leku upitao zašto tolerira takvo ponašanje i gdje je granica između kritike i uvrede.

“Što si sad možemo govoriti da smo idioti, kreteni, majmuni?”, upitao je Jandrović, dok je Lovrin odbacila premijerovu kritiku da je postavila podlo pitanje, upitavši ga hoće li “ovaj humani Ovršni zakon primijeniti na sve jednako, pa i na one koji ministrima iznajmljuju stanove”.

Jandroković je premijera upitao da nabroji deset antirecesijskih mjera kojima Vlada namjerava izvući Hrvatsku iz krize, te smatra li u ovom trenutku potrebnim nabavu luksuznih novih automobila za MUP, smatra li zakonitim to što bicikl vozi u suprotnom smjeru. Nejasno mu je kako se prvi potpredsjednik Vlade jučer mogao pohvaliti da je hrvatsko izaslanstvo u Kataru ispunilo svoj cilj jer je s tom državom sklopilo ugovor o 20-godišnjoj isporuci plina, a ne i da će ona graditi LNG terminal u Hrvatskoj. “Takvu glupost još nisam čuo”, rekao je.

Ističući kako ga provokacijama neće izbaciti iz takta, Milanović mu je odgovorio pitanjem smatra li boljim plaćati servis skupih automobila po 150 tisuća kuna ili kupiti nove, ocijenivši zaključak bivše vlade o zabrani nabave novih automobila za potrebe države “jednom neodgovornom demagogijom”.

Što se vožnje biciklom tiče, istaknuo je kako se često biciklom vozi Sljemenom te da, kao i policija koja ga tamo prati kao štićenu osobu, pazi o svakom detalju te poštuje propise. “Pitanje je povjerenja hoće li građani vjerovati meni ili vašim provokacijama”, poručio je Jandrokoviću.

Njegovim nerazumijevanjem nazvao je to što je glupošću ocijenio izjavu Čačića iz Katara, ističući kako je temeljni i jedini preduvjet izgradnje terminala strateška sigurnost isporuke. “Kada to imate, izgradnja terminala je mačji kašalj, ali bez ugovora o dugoročnoj opskrbi nećete to graditi”, rekao je Milanović.

– Obrnuto je, poštovani kolega, opskrba iz Katara je isplativa, opskrba iz neke dalje destinacije nije i to je jedan plus jedan. Ja kao običan diplomat i pravnik to znam, Vi to očito ne znate i rugate se ljudima kojima ustvari držite figu u džepu, Vi želite da se oni vrate neuspješni natrag, želite da propadne, i ne razumijete uopće o čemu govorite, poručio je Jandrokoviću.

– To je strateški važna stvar za Hrvatsku, važnija od Južnog toka koji ste uprskali. To je užasno važna stvar, navijajte za to, a evo ja ću reći, ako uspije, da ste Vi zaslužni, dodao je.

Jandrović je premijera prozvao da je svojim bahatim odgovorom pokazao da ne zna ništa o antirecesijskih mjerama. “Gospodin premijer to ne zna, on je Golijat riječi i Liliputanac djela”, istaknuo je.

– Očekujemo da nakon ovako loših rezultata u prvoj godini mandata budete malo skrominiji, da se ne napuhavate, da ne budete bahati jer nemate razloga. Nitko ne smije biti bahat i nadmen jer to nije lijepa osobina, poručio je premijeru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...