Milo Đukanović dobio mandat za sastavljanje vlade Crne Gore

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović povjerio je danas mandat za sastav nove Vlade Crne Gore lideru Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću koji je posljednji put funkciju premijera napustio u prosincu 2010. godine. Đukanović je nedavnim izborima predvodio koaliciju Europska Crna Gora koja zajedno sa strankama manjinskih partija ima većinu u crnogorskom parlamentu. Bude li ponovno izabran za premijera, što bi trebalo biti samo formalnost u Skupštini, Đukanoviću će to biti šesti put u dva desetljeća da se nalazi na čelu crnogorske vlade. U istom tom razdoblju jednom je bio predsjednik države.

Lider DPS-a do sada se dva puta povlačio s funkcije premijera, ali je oba puta to trajalo samo dvije godine, nakon čega se ponovno vraćao na tu poziciju. Ponovnim stupanjem na mjesto premijera Crne Gore bit će ovo još jedan veliki povratak Đukanovića koji se proteklih godina dovodio u vezu s brojnim aferama i korupcijskim skandalima u Crnoj Gori. Prije konačne odluke, predsjednik Crne Gore Vujanović konzultacije je obavio s čelnicima DPS-a Svetozarom Marovićem i Rankom Krivokapićem.

‘Predsjedništvo DPS-a jednoglasno je donijelo odluku da Đukanovića predloži za mandatara. Time je ispoštovano i demokratsko načelo da nosilac pobjedničke izborne liste bude na čelu izvršne vlasti’ rekao je Marović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...