Može li vas čokolada učiniti pametnijima?

Može, kažu rezultati studije u kojoj je utvrđena veza između konzumacije čokolade neke nacije i broja nobelovaca koji dolaze iz te zemlje.

Može li vas čokolada učiniti pametnijima? Čini se da je bi to mogao biti slučaj, tvrdi znanstvenik iz New Yorka koji je utvrdio vezu između potrošnje čokolade u nekoj zemlji i broja nobelovaca. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine, tvrdi da postoje snažna znanstvena korelacija između količine čokolade koja se konzumira u nekoj zemlji i broja nobelovaca koji dolaze iz te zemlje. Statistika pokazuje da u obje kategorije vode Švicarski, a slijede ih Šveđani i Danci.

Ideja za ovo istraživanje palo je na pamet dr. Franzu Messerliju, švicarskom liječniku koji sada radi na Sveučilištu Columbia u New Yorku. ‘Počeo sam o ovoj tezi razmišljati u hotelskoj sobi, jer nisam imao ništa drugo raditi i nisam mogao vjerovati svojim očima’, izjavio je Reuters Health ističući kao ovo naravno nije ozbiljna teza nego uočavanje neobične korelacije. Ipak tvrdi: ‘Zemlje s većom konzumacijom čokolade unos imaju više laureata.’

Smatra se da konzumiranje čokolade može poboljšati naše kognitivne sposobnost zbog učinka flavonoida, antioksidansa koji se također nalazi u kakau, zelenom čaju, crnom vinu. Brojne su studije pokazale da flavonoidi mogu poboljšati razmišljanje i smanjiti rizik od demencije povećanjem protoka krvi u mozak.

Druge studije pokazuju vezu između tamne čokolade i zdravlja srca, a neke tvrde da može pomoći i u mršavljenju.

No, da bi neka nacija ‘proizvela’ jednog nobelovca, cijela zemlja mora konzumirati 125 milijuna kilograma čokolade godišnje, izračunao je dr. Messerli koji procjenjuje da bi svaki građanin trebao pojesti 400 grama čokolade godine da bi se povećao broj nobelovaca u nekoj zemlji. U noti kojom odriče sukob interesa u članku, dr. Messerli priznaje da svakog dana jede čokoladu, prenosi Daily Mail.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...