MJEHUR ILI PAMETNA ŠTEDNJA?

Najčudnije stvari u koje ulažu bogataši

Tamni način

Gdje ‘parkirati’ svoj novac, sad kad je palo tržište nekretninama? Mnogi kineski bogataši odlučili su se ulagati u razmjerno neobične stvari i time prijete da proizvedu nove investicijske ‘mjehure’ i obezvrijeđenje vlastitog ulaganja.

Prema pisanjuBusiness Insidera, u Kini jedna od omiljenih meta ulaganja su – orasi! Naime, prije deset godina drvo koje je vrijedilo samo 56 dolara, danas vrijedi na tisuće dolara. Postoji mogućnost da ulaganje u orahe dovede do prenapuhanosti vrijednosti oraha, no kinesku vladu to ne zabrinjava jer puknuće takvog balona ne bi trebalo biti prioritetno političko pitanje.

Bogataši u Kini također troše bogatstvo na ulaganje u utrke golubova! I tu su špekulanti okrivljeni za pumpanje njihove cijene. Navodno najbolji golubovi dolaze iz Belgije.

Cijena žada također je imala svoje “zlatno doba”. Naime, cijena grama tog minerala bila je doslovno veća od cijene grama zlata. No, to je tržište već usporilo, a i doznalo se da se novac zarađen kriminalom često čuva u tom obliku.

 

Vino, umjetnine

Iako ne piju puno vina, kineski bogataši vole ulagati u vino i vinograde pa su od Kine napravili najveće svjetsko izvozno tržište za vino Bordeaux. Na aukcijama u Sothebyju trošili su stotine tisuće dolara na vina. Čak i imaju fond samo za ulaganje u vino. Kad će ovaj balon puknuti?

Jedan od načina čuvanja i oplođivanja novca je i kupovina umjetnina, pa i to tržište pomalo “bubri”. Normalno, moguće je da se za par godina te umjetnine neće moći prodavati po tako visokim cijenama za koje su kupljene.

 

Izmet pande i kolačić

Kinezi ulažu i u poštanske markice. Na tom tržištu najbolje kotiraju markice iz doba Kulturne revolucije. Lani su na aukciji u Hong Kongu četiri prodane za čak 1,1 milijun dolara, ali su bile ekstremno rijetke jer nisu bile u optjecaju.

Da, bogataši ulažu i u stari čaj: 345 grama čaja procijenjene starosti od 100 godina tako može postići cijenu veću od 25 tisuća dolara. Isto tako, uzgajivač čaja koji gnoji svoje biljke pandinim izmetom može prodati 50 grama za 3.500 dolara.

Zlatni i srebrni kolačići su također hit, a navodno i česta valuta u svijetu politike, mita i korupcije. Jedan gram zlata pretočen u oblik tradicionalnog kineskog kolačića može postići cijenu od 3.340 dolara! Usporedbe radi, otkupljivači zlata u Hrvatskoj hvale se da vam nude čak 300 kuna za gram zlata.

Ostavi komentar koristeći Facebook