NASA sprema povijesne vijesti o Marsu!

Internetom se ovih dana proširila vijest da se NASA sprema objaviti senzacionalne rezultate istraživanja koje na Marsu provodi Curiosity.

Informacije stižu od voditelja istraživačke misije Johna Grotzingera iz Caltecha koji tvrdi da je rover u uzorcima tla koje je nedavno prikupio na Crvenom planetu otkrio vrlo uzbudljive informacije.

‘Ovi podaci bit će za povijesne knjige. Izgledaju stvarno dobro’, rekao je Grotzinger u utorak za online stranicu NPR objasnivši da ih agencija planira objaviti na konferenciji American Geophysical Uniona koja se održava u San Franciscu od 3. do 7. prosinca. Budući da su rezultati izuzetno važni, potrebno ih je dobro provjeriti, a Grotzinger je za sada vrlo odmjeren u izjavama za javnost. Prirodno, ovakva tajnovitost potiče brojna nagađanja kako među amaterima, tako i među stručnjacima.

Planetarni znanstvenik Peter Smith s Lunar and Planetary Laboratoryja Sveučilišta u Arizoni, koji je vodio istraživanja lendera Phoenix kaže kako vjeruje da je Curiosity otkrio organske tvari. ‘Ako će vijest ući u povijesne knjige, očekujem da su pronađene organske tvari’, rekao je Smith i dodao: ‘Možda je riječ tek o naznakama, međutim, čak i one bi bile vrlo uzbudljive.’

Organske molekule sadrže ugljik i mogući su trag života. Tijekom svoje misije Phoenix je 2008. zagrijao uzorak tla kako bi potražio organske tvari, međutim, u tom su se procesu iz Marsovih soli oslobodili perklorati. Ovi spojevi reagiraju na toplinu i razaraju sve složene organske molekule pa ostaje samo ugljični dioksid kojeg u atmosferi Crvenog planeta ima u izobilju. Za organskim tvarima tragali su 1970-ih i lenderi misije Viking, međutim, ni oni nisu uspjeli ništa pronaći. Znanstvenici su stoga desetljećima vjerovali da je Mars mrtav planet.

Curiosityjev je laboratorij konstruiran da polako zagrijava uzorke kako se u analizama ne bi izdvajali perklorati. On također može precizno izvagati sve prisutne molekule i procijeniti koliko ima ugljika, kisika i vodika. Prema Smithu nazočnost organskih spojeva ne bi predstavljala veliko iznenađenje jer su oni na Mars mogli stići na meteoritima iz pojasa asteroida.

‘Bilo bi zapanjujuće da su pronašli tragove vrlo složenih organskih spojeva’, rekao je Smith jer bi oni mogli biti ostaci živih organizama. No vjerojatnost za njihovo otkriće prema Smithu je vrlo mala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...