Nasilje na ulicama Atene: Policija se suzavcem i vodenim topovima obračunala s tisućama prosvjednika

Grčka se policija suzavcem i vodenim topovima danas borila protiv tisuća prosvjednika koji su na glavnom atenskom trgu, pred parlamentom, prosvjedovali i još uvijek  prosvjeduju protiv prihvaćanja najnovijeg paketa mjera štednje u parlamentu.

Nasilje je izbilo kada se nekolicina prosvjednika pokušala probiti kroz barikade i ući u parlament, u kojem je u tijeku bilo izglasavanje novog proračuna. I sjednica parlamenta nakratko je prekinuta jer su zaposlenici parlamenta počeli štrajk, a sjednicu su u znak prosvjeda napustili i oporbeni zastupnici.

Prosvjednici pred parlamentom bacaju Molotovljeve koktele, a mogu se čuti snažna odjekivanja eksplozija, piše Reuters. Zgrada parlamenta nestala je u ogromnom oblaku dima.

U današnjem prosvjedu sudjelovalo je gotovo stotinu tisuća građana, ogorčenih novim mjerama štednje. Cijela Atena bila je tijekom dana potpuno paralizirana, stao je javni prijevoz, a škole, vladini uredi i banke su bile zatvorene. Već dva dana u Grčkoj vlada generalni štrajk, također usmjeren protiv najavljenih mjera štednje.

Grčkoj vladi vrijeme istječe, a najavljenim mjerama štednje trebalo bi se u sljedećih nekoliko godina uštedjeti više od 11 milijardi eura. U zamjenu za provođenje reformi, Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond odobrit će Grčkoj još jedan paket financijske pomoći vrijedan preko 30 milijardi eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...