Ne postoje savršeni roditelji

– Djeca se rađaju s kapacitetom za komunikaciju, surađuju s okolinom od prvoga dana svog života. Već tada sposobna su prepoznati i pokazati što osjećaju. Kroz komunikaciju s osobama koje se brinu o njima uče o sebi i svijetu oko sebe. Djeca vide, čuju, osjećaju, razmišljaju pa čak i kada se nama, odraslima, čini da nije tako. Oni su, kao i mi, ljudska bića i kao takva zaslužuju da ih doživimo kao osobe, a ne kao “mala bića koja će tek postati ljudi” ili “premale da bi shvatili, osjetili, razumjeli, doživjeli” sve ono što se njima ili oko njih događa. Zaslužuju da s njima budemo iskreni i autentični. Time uče da je u redu pokazati svoju iskrenu, ljudsku stranu i da, iako neki njihovi postupci nama ponekad nisu prihvatljivi, oni, kao osobe uvijek će biti prihvaćeni, istaknula je dr. Polona Bencun Gumzej – specijalistica školske medicine i Family Lab voditeljica s dugogodišnjim iskustvom u radu s roditeljima i djecom.

U sklopu obilježavanja Dana prava djeteta u Zadarskoj županiji Udruga za razvoj potencijala “Humani studio” u suradnji s Udrugom “Roda” Zadar u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice održala je otvoreno predavanje s temom “Kako razumjeti svoje najmlađe?”. Humani studio čini skupina profesionalaca različitih orijentacija okupljena oko ideje da svoja znanja upotrijebe za opće dobro. Organiziraju radionice, tribine, edukacije i individualna savjetovanja vezane uz obiteljske i partnerske odnose, profesionalno usavršavanje te osobni rast i razvoj.

Predavačice, dr. Polona Bencun Gumzej i mag. soc. Irena Jurjević (pedagoginja i sociologinja) predstavile su rad udruge davajući presjek problematike s kojom se susreću roditelji djece od dvije do sedam godina. “Nemogući dvogodišnjaci”, hranjenje, agresivnost, oblačenje, spavanje, polazak u vrtić, odnosi s braćom, sestrama i vršnjacima samo su dio nepresušne tematike koja svakog dana na svim dijelovima zemaljske kugle nanovo propituje postojeće znanje roditelja, ali i stručnjaka.

– Odgoj djeteta je vještina koja se uči cijeli život. U tome često kopiramo model naših roditelja, a u poplavi instant rješenja često smo zbunjeni što je ispravno. Čuvajte svoje dijete od okvira i ladica raznih uopćenih “metoda” odgoja, raznih očekivanja i usporedbi s drugima, jer ono je, baš kao i vi, jedinstveno. Odmaknite se od usporedbi s drugim roditeljima i očekivanja koja vam drugi nameću, naglasila je Bencun Gumzej.

U dobi od dvije do tri godine, djeca prestaju biti slatke lutke za pokazivanje i prvi put iskušavaju što mogu sami.

Riječ je o prirodnom procesu razvoja tijekom kojeg dvogodišnje dijete postupno prelazi iz razdoblja potpune ovisnosti o roditeljskoj skrbi u razdoblje neovisne i samostalne osobe. Taj proces osobito je primjetan u razdoblju između druge i treće godine, kao i ponovno tijekom puberteta. Tijekom ovog razdoblja, kako je rečeno na predavanju, djetetu su potrebni roditelji koji su ih spremni doživjeti, uživati s njima te pružiti im vodstvo.

– Ukoliko djeci nije dopušteno reći “ne” jedino što im preostaje je baš uvijek se složiti, a time – baš kao i odrasli – gube svoje dostojanstvo. Djeca uživaju u samostalnosti i bučno se suprotstavljaju prekoračenju socijalne distance. Njihovi su osjećaji kratkotrajni, a pažnja otklonjiva. Mašta je slabije razvijena. Dijete živi sada i ovdje. Pravila i dogovori vrijede samo onoliko dugo dok odrasli dijete gleda u oči i s njim priča. Nerijetko radimo i razliku između “velikih” i “malih”, a zaboravimo da su osjećaji koje bi u nama “velikima” izazivala neka od metoda odgoja isti oni osjećaji koji se javljaju i kod “malenih”. Jednako jaki, jednako bolni. Budimo nježni jedni prema drugima i ne činimo drugima ono što ne želimo da se i nama radi, naglasila je Bencun Gumzej.

Za razvoj novih vještina, samopouzdanja i samosvijesti iznimno je bitan ovaj period života. Razvoj ličnosti i kvaliteta odnosa između roditelja i djeteta također su uvjetovane prisutnošću navedenog perioda razvoja. Relativno je jednostavno “slomiti” dvogodišnje dijete kako bi se ponašalo lijepo i poslušno, ali takvi postupci nose visoku cijenu koja se očituje pri ulasku u pubertet. “S tobom je sve u najboljem redu, volimo te takvog kakav jesi i uživamo u tvojoj prisutnosti” – važna je poruka koju dijete u tom periodu svog razvoja mora dobiti. Ukoliko ona izostane, posljedice su jasno vidljive u kasnijim fazama razvoja.

– Zamisao o savršenim roditeljima je besmislena. Ako postoji nešto što želimo promijeniti kod djeteta, trebamo vidjeti nije li to nešto što bismo prvo trebali promijeniti u nama samima. Svi dolazimo iz različitih obitelji, imamo različita životna iskustva, potrebe i želje. U nekim područjima idemo brže, u nekima sporije. Trenutak promjene je na nama samima, neovisno o mišljenju okoline i o procjenama kvalitete naših aktivnosti koje se, opravdano ili ne, drugima mogu činiti kao manje ispravnima od nekih drugih, zaključila je Bencun Gumzej.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...