Nedaleko od nas pronađen nastanjiv planet

Astronomi javljaju da su otkrili još jedan egzoplanet koji bi mogao biti nastanjiv, a što je najvažnije, nalazi se na ‘samo’ 42 svjetlosne godine od Zemlje, što je u kozmičkim razmjerima prava sitnica.

Teleskopi su već ranije utvrdili da zvijezda HD 40307 ima tri planeta, međutim, svi oni nalazili su se previše blizu da bi na njima moglo biti vode u tekućem stanju. Novo istraživanje predstavljeno u časopisu Astronomy and Astrophysics pokazalo je da u istom sustavu postoje još tri planeta među kojima i jedna Super-Zemlja u nastanjivoj zoni.

Tim ističe da će trebati provesti dodatna istraživanja kako bi se potvrdile i druge moguće sličnosti ovog tijela nazvanog 40307g sa Zemljom. No otkriveni je planet nadopunio spisak od preko 800 dosad otkrivenih egzoplaneta. Budući da instrumenti postaju sve precizniji i osjetljiviji samo je pitanje vremena kada će astronomi pronaći Zemlju 2.0 – kameni planet s atmosferom koji kruži oko matične zvijezde u nastanjivoj zoni.

Zvijezda HD 40307 je manja i hladnija od Sunca i zrači narančasto svjetlo. Egzoplaneti u njezinom sustavu otkriveni su uređajem Harps postavljenim na teleskopu Europske južne promatračnice La Silla u Čileu. Harps otkriva planete na temelju njihova gravitacijskog utjecaja na matične zvijezde. Kako planet kruži, njegova gravitacija izaziva blago teturanje zvijezde. Kada se zvijezda približava u smjeru Zemlje, frekvencija njezine svjetlosti postaje viša pa se vidi pomak prema plavom dijelu spektra. Kada se zvijezda, vučena planetom odmiče od Zemlje, svjetlost se razvlači, a frekvencija postaje niža te instrumenti bilježe pomak prema crvenom dijelu spektra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...