Nema mira na Bliskom istoku: Izrael spreman za ofenzivu s kopna, Iran šalje rakete u pojas Gaze

Već sedam dana traju opsežni izraelski napadi na pojas Gaze, kao odgovor na palestinske napade potaknute ubojstvom jednog od zapovjednika Hamasa tijekom proteklog tjedna. Napadi su se nastavili i tijekom noći, usprkos sve većem pritisku međunarodne zajednice da se napokon potpiše primirje između ovih dviju zemalja.

Izrael je spreman za invaziju s kopna, poručio je jučer njihov ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Michael Oren. Ako do napada uistinu dođe, Hamasov vođa Khaled Mashaal tvrdi da će situacija postati “nepodnošljiva”. “Ne bojimo se, niti ćemo se povući”, poručio je.

Pritisci međunarodne zajednice sve su jači. Novi razgovori o potpisivanju primirja očekuju se tijekom današnjeg dana u Kairu, a izraelski vođe okupili su se tijekom noći kako bi razmotrili moguće opcije – napad, ili potpisivanje primirja.

Najmanje 105 je osoba poginulo u pojasu Gaze od početka napada. Mnogi od njih, najmanje jedna trećina, su nevini civili čije su kuće i radna mjesta, ali i škole, pogodile izraelske rakete.

 

Iran šalje rakete u Gazu

Prema posljednijm informacijama, u sukob bi se aktivno mogao uključiti i Iran, koji je jev navodno poslao svoje rakete u pojas Gaze, javlja agencija DEBKAfile.

 

Glavni tajnik UN-a poziva na prekid vatre u pojasu Gaze

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je na prekid vatre, a za to vrijeme predsjednik SAD-a Barack Obama, koji je na turneji po Aziji, daje podršku Izraelu: “Potpuno podupiremo pravo Izraela da se brani od raketa koje pogađaju kuće, radna mjesta i moguća su opasnost za civile”. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kako je spreman proširiti akciju i mobilizirati još 75 tisuća rezervista.

 

Hamas: Ovaj rat mora završiti onaj tko ga je počeo

Čelnik palestinske skupine Hamas u egzilu izjavio je da Izrael mora povući prvi potez želi li primirje u Gazi. “Ovaj rat mora završiti onaj tko ga je počeo”, rekao je Halid Mashaal na konferenciji za novinare u Kairu. Mashaal je kazao da je primirje u Gazi moguće, ali da Hamas neće ispuniti nikakve izraelske zahtjeve. “Hamas nije želio eskalaciju ili poticanje Izraela na kopnenu invaziju, ali neće uzmaknuti ukoliko se to dogodi”, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...