New York za obnovu traži 30 milijardi dolara

Guverner države New York Andrew Cuomo zatražio je od federalnih vlasti u Washingtonu 30 milijardi dolara za obnovu porušenog i uništenog u naletu uragana Sandy.

U detaljnom popisu koji je proslijeđen u Washington, traži se 3,5 milijardi dolara za obnovu mostova, tunela, podzemne željeznice i nadzemne željeznice, i 1,65 milijardi dolara za obnovu kuća i zgrada uništenih u oluji.

Milijarde dolara su potrebne i za nadoknadu lokalnim vlastima za troškove prekovremenog rada za policiju, vatrogasce i ostale ekipe za izvanredna djelovanja.

Nekoliko milijardi dolara zajmova i grantova sa federalne razine bit će potrebno i za oživljavanje pogođenih poslovnih postrojenja, piše SEEbiz.

Procjenjuje se da će šteta nastala uraganom Sandy prijeći 50 milijardi dolara, čime će skuplji biti samo uragan Katrina iz 2005. godine, koji je pogodio New Orleans i kada je šteta iznosila 145 milijardi. Federalne vlasti su tada pomogle pogođeno područje sa 110 milijardi dolara.

Predsjednik Amerike Barack Obama posjetit će u četvrtak New York da bi vidio kako napreduju radovi u obnovi grada, u kojemu i dalje 125.000 ljudi nema struju, a veliki broj benzinskih crpki još je zatvoren.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...