Njemačka želi da Grčka otkupi polovicu duga za četvrtinu vrijednosti

Njemačka želi da Grčka otkupi pola svojih obveznica koje su u rukama privatnih ulagača za četvrtinu njihove nominalne vrijednosti i tako smanji svoj neodrživi dug, izjavio je neimenovani izvor blizak organizaciji ovotjednog sastanka eurozone.

Tim prijedlogom, koji se pojavio tijekom pripremnih razgovora za sastanak koji će se održati u utorak, Grčka bi svoj dug, koji bi u 2013. trebao iznositi 190 posto bruto domaćeg proizvoda, mogla smanjiti za više od 11 posto, iako bi privatni ulagači, koji su već izgubili veliki dio vrijednosti u grčkom dugu, dobili puno manje nego zemlje članice eurozone, koje nova grčka zaduživanja uvjetuju vraćanjem starih dugova u iznosu od 100 posto glavnice starih dugova.

Njemačka, kao najveći pridonositelj grčkim kriznim kreditnim programima, smatra da bi 7,5 milijardi eura potrebnih za dobrovoljni grčki otkup duga mogli financirati Grčka u polovici iznosa i Europska središnja banke od prinosa na grčke obveznice u drugoj polovici.

Taj je prihod ECB, prema dogovoru iz veljače, trebao predati vladama zemalja eurozone, a one su ih trebale vratiti Grčkoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...