Nova TV opet mijenja vlasnika? CME ima problema s likvidnošću, procjenjuju imovinu i pripremaju prodaju

“Central European Media Enterprises (CME) očekuje da bi se pad prihoda od marketinga mogao nastaviti i u četvrtom kvartalu 2012. godine” objavila je agencija Reuters pozivajući se na financijsko izvješće tvrtke dodajući kako je prihod CME-a od marketinga na tržištima središnje i istočne Europe pao za 7 posto u trećem kvartalu. Agencija naglašava pozivajući se na izjave Uprave te tvrtke da imaju problema s likvidnošću te da se razmatraju modeli izlaska iz krize od kojih je jedan i prodaja imovine.

CME je vlasnik televizijskih kuća u šest zemalja srednje i istočne Europe, među kojima je i hrvatska Nova TV koja kupljena od te tvrtke sa sjedištem na Bermudskim otocima 2005. godine. U grupaciju CME spada i Doma Tv.

Prema financijskom izvještaju CME je prijavio pad prihoda od core businessa za čak 60 posto. OIBDA za treći kvartal iznosio je 3.5 milijun dolara, a operativni gubitci povećali su se na 18,4 milijuna dolara s obzirom da su u istom razdoblju prošle godine iznosili 2,9 milijuna dolara. Prihodi za treći kvartal bili su 140 milijun dolara, dok su istom razdoblju prošle godine bili 165,5 milijuna dolara. Navodi se i kako su loše brojke direktna posljedica manjeg prihoda od marketinga u Europi.

 

U skoro vrijeme nema oporavka

“Podaci za treći kvartal kao i predviđanja za kraj godine kažu nam kako u skoro vrijeme neće biti oporavka marketinškog tržišta”, rekao je Adrian Sarbu predsjednik i izvršni direktor kompanije. Sarbu je naglasio da tvrtka sada ima problema s likvidnošću te da se trenutno istražuju novi načini financiranja tvrtke od kojih je jedan prodaja dijela imovine. Druga opcija, tvrdi Sarbu, je ponovno pregovaranje s dobavljačima za plaćanje obveza.

“U kontaktu smo s Time Warnerom te se razmatra moguće sudjelovanje u javnoj ili privatnoj ponudi dionica”, rečeno je iz Uprave CME dodajući kako su u fazi procjenjivanja imovine.

Podsjetimo kako je prije samo nekoliko mjeseci Time Warner kupio udjele u CME-u te povećao udio u vlasništvu s 34 na 40 posto. Neto dug CME-a na kraju 2011. godine iznosio je 1,19 milijardi dolara, a sljedeće godine na naplatu dospijeva 130 milijuna dolara obveznica s prvenstvom naplate, te 238 milijuna u 2014. godini.

 

Manje brojke za Novu TV i Doma TV

Hrvatsko tržište odnosno Nova Tv i Doma Tv najmanje pridonosi prihodima u grupaciji tako su prvih devet mjeseci imali prihoda u razini 36,1 milijun dolara što je značajan pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je prihod bio na 42,4 milijun dolara.

“Nova TV d.d. ne komentira poslovanje grupacije CME”, bilo je sve što smo službeno dobili iz s hrvatske Nove TV. Također ne žele govoriti o mogućoj prodaji, a usmjerili su nas za daljnja pitanja na središte tvrtke CME.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...