Obamin pobjednički govor: Desetljeće rata završava, želimo stvoriti mir u kojem će svi prosperirati

Barack Obama sa svojom suprugom i kćerima na pozornicu izbornog stožera u Chicagu izašao je popraćen višeminutnim ovacijama. Publiku je uoči Obamina govora zagrijao, i patriotski naboj im podigao, hit Brucea Springsteena “We Take Care of Our Own”. Novog/starog predsjednika dočekali su skandirajući: “Još četiri godine!”.

“Večeras, više od 200 godina nakon što je bivša kolonija izborila pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini, naša Unija ide naprijed. Ide naprijed zbog vas, zbog toga što ste učvrstili duh koji je trijumfirao nad ratom i depresijom, izdigao ovu zemlju iz očaja”, kazao je Obama u govoru, koji je invocirao njegovu kampanji prije četiri godine.

I ovoga puta je Obama u slavljeničkom govoru biračima, ne samo svojima već i Romneyjevima, obećao bolju budućnost, nudio im nadu, ali i naglašavao da su pred Amerikom i čitavim svijetom još mnoge “gladne godine”.

 

Najavio razgovor s Romneyjem

“Večeras ste nas podsjetili da je put bio dugačak i težak, ali podigli smo se na noge, izborili smo se i u srcu znamo da je najbolje vrijeme za SAD tek pred nama. Želim se zahvaliti svim Amerikancima koji su glasali, vaš glas se čuo”, kazao je Obama.

Istaknuo je da je razgovarao s Romneyjem i da mu ništa ne zamjera. “Kampanja je bila žestoka, ali samo zato što oboje duboko volimo ovu zemlju i zabrinuti smo za njenu budućnost. Radujem se što ću i u narednim tjednima razgovarati s Romneyjem o tome kako ćemo pokrenuti Ameriku”, kazao je Obama.

 

“Želimo živjeti u zemlji koja nije ugrožena zagrijavanjem planeta”

Zahvalio se svima koji su sudjelovali u kampanji, a posebno je istaknuo ulogu potpredsjednika Joea Bidena. Kada se zahvaljivao svojoj supruzi i kćerima, Obama je mnogim pristašama izmamio suzu na oko. “Ne bih bio čovjek koji sam danas bez žene koja je prije 20 godina pristala udati se za mene. Michelle, nikad te nisam volio više, nikad nisam bio ponosniji nego dok sam gledao kako se i ostatak Amerike zaljubljuje u tebe kao prvu damu”, rekao je Obama.

Svojoj djeci, poručio je Obama, njegova administracija želi ostaviti bolju, tolerantniju i bogatiju Ameriku. “Želimo živjeti u zemlji koja nije ugrožena zagrijavanjem planeta”, referirao se Obama na klimatske promjene, na račun čega je zaradio posebno glasan aplauz.

 

“Naša ekonomija se oporavlja, desetljeće rata završava”

No, nije propustio ni podsjetiti ostatak svijeta da je Amerika i dalje “svjetski policajac”. “Želimo zemlju koja je sigurna i poštovana u svijetu, koju štiti najsnažnija vojska na svijetu, ali i zemlju koja će u ovom vremenu rata stvoriti temelje mira u kojem će svi ljudi prosperirati. Vjerujemo u tolerantnu, slobodnu, velikodušnu Ameriku”, kazao je Obama.

Na kraju, ponudio je viziju budućnosti: “Naša ekonomija se oporavlja, desetljeće rata završava, duga kampanja sada je gotova. Bez obzira jesam li zaslužio vaš glas, slušam sam vas, učio od vas i učinili ste me boljim predsjednikom. Vratit ću se u Bijelu kuću nadahnutiji i odlučniji nego sada. Nikad nisam više vjerovao i više se nadao boljoj Americi. Nada znači da nas čeka nešto bolje, dok god pokušavamo, dok god se trudimo, dok god ne odustajemo”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...