Obračun s korupcijom u zdravstvu, pod istragom čelnici Farmala i 49 liječnika: “Korupcija je rak koji razara hrvatsko društvo”

USKOK je u ponedjeljak ujutro, u suradnji s DORH-om, izveo akciju privođenja čelnika ludbreške farmaceutske tvrtke Farmal i više liječnika opće prakse, potvrđeno je iz Uskoka. Osumnjičeno za primanje mita je više stotina liječnika! Ministar Ostojić je potvrdio da je osumnjičeno čak 350 liječnika! Privedeni su zbog sumnje na davanje i primanje mita. Nešto prije 12 sati policija iz sjedišta Framala privela direktora Dražena Dedija, koji je na ispitivanju u Uskoku bio sve do 17.30 sati. Započele su istražne radnje, vezane uz akciju. Čelnici tvrtke Farmal navodno su plaćali liječnicima da prepisuju njihove lijekove.

Uhićenima su pretraženi domovi, kao i sjedište tvrtke u Ludbregu. Iza 15.30 sati prve su uhićenike počeli dovoditi na ispitivanje u sjedište Uskoka, nakon čega će tužiteljstvo odlučiti hoće li za osumnjičenike zatražiti istražni zatvor. Pred istražnog suca vjerojatno će biti izvedeni tijekom utorka. Privođenja su trajala cijelo poslijepodne, kao i ispitivanja u Uskoku. Tijekom poslijepodneva je policija detaljno pretražila prostorije tvrtke Darmal te zaplijenila mnoštvo dokumenata.

Skandal je, kako je i sam Uskok priznao, razotkrila novinarka Nataša Škaričić, koja je cijeli život posvetila istraživanju korupcije u zdravstvu.

“Najmanje pet godina traju ovakve korupcijske radnje, a liječnici primaju mito za propisivanje veće količine lijekova za tvrtku Farmal. Ja sam sigurna da ima još ovakvih slučajeva, znam da oni postoje, a imam i konkretne podatke vezane za ovu situaciju”, kazala je Škarčić za RTL te dodala kako smatra da današnja vlast ne radi apsolutno ništa po pitanju rješavanja problema korupcije u državi.

Pokušali smo dobiti izjavu iz tvrtke Farmal, međutim, na varaždinski telefon nitko se ne javlja, a zagrebačka podružnica nema nikoga tko bi davao izjave medijima. Farmalove proizvode možete pogledati ovdje!

 

Uskok: Pod istragom 26 zaposelnika Farmala

“Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s više policijskih uprava, provode kriminalističko istraživanje u operativnoj akciji “Hipokrat” nad 26 zaposlenika jedne farmaceutske kuće, jednim trgovačkim društvom, 49 liječnika i jednom ljekarnicom zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeoosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012., u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičenih zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju liječnika i ljekarnika davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova”, priopćio je USKOK.

 

Ministar Ostojić: Bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu neću tolerirati!

“Jutros me nazvao Mladen Bajić izvijestio da je otpočela akcija. Radi se o ukupno 350 liječnika, ali dalje vam ne mogu govoriti jer se radi o uskočkom predmetu. Ovo je dobar dan za cijelo hrvatsko društvo, borba protiv korupcije je naš krucijalni interes, i to ne samo u zdravstvenom već svim sustavima naše države”, kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić novinarima u Splitu.

“Posljednjih godina korupcija je nažalost postala društveno prihvatljivo ponašanje, a to je nedopustivo. Bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu neću tolerirati, niti ću imati razumijevanja za one koji javni interes koriste za osobne probitke. Takvi nanose veliku štetu struci i ruše povjerenje u zdravstveni sustav. Pomalo je paradoksalno da se Uskokova akcija zove Hipokrat, jer ti ljudi, liječnici obavezali su se poštivati visoke etičke i moralne standarde. Naglasit ću da liječnici moraju biti apsolutno neovisni o farmaceutskoj industriji i privatnom interesu.”, komentirao je ministar.

“Svaki uloženi euro u borbi protiv korupcije u zdravstvu rezultira s uštedom od čak osam eura. To je citat iz naše zdravstvene strategije”, dodao je ministar.

Još je naglasio kako osobno smatra da je korupcija karakterna, a ne profesionalna osobina, no novinari su ga potom upozorili, s obzirom na velik broj osumnjičenih liječnika, kako to možda i nije u potpunosti točno. “To je dokaz da se radi o raširenoj pojavi, a naš cilj je društvo bez korupcije. Kao što vidite mislimo ozbiljno i ovo je naš doprinos borbi protiv korupcije, a na području zdravstva već smo dosta toga napravili. Zaustavili smo, primjerice, odljev javnih sredstava u privatne džepove. Između ostalog zaustavili smo i nabavu muzejskih aparata, kada sam došao u Ministarstvo suočio sam se brojnim natječajima za nabavu zastarjele opreme, radilo se o najobičnijem pražnjenju skladišta, i tu je postojala sumnja na korupciju. Ukazali smo i na razlike u cijenama materijala, a Ministarstvo je ove godine uštedjelo preko 200 milijuna kuna što smo dali u proračun HZZO-a.”, zaključio je ministar.

 

“Korupcija je rak koji razara hrvatsko društvo”

Ministar Ranko Ostojić izjavio je danas, gostujući u RTL-u Danas, kako je zadovoljan načinom na koji se Vlada obračunava s problemom korupcije, a posebno na području zdravstva. Podsjetio je još jednom na korake koje je njegovo Ministarstvo učinilo kako bi se smanjile liste čekanja na operacije te najavio daljnji nastavak borbe protiv korupcije.

“Korupcija je rak, maligna bolest koja razara hrvatsko društvo. Treba napomenuti kako se ipak radi o karakternoj osobini, a ne o profesiji. Liječnici koji su prekršili zakon naštetili su ne samo pacijentima, već i velikoj većini svojih kolega koji časno i pošteno obavljaju svoj posao”, kazao je Ostojić te najavio sankcije za sve liječnike kod kojih se utvrdi krivnja za kazneno djelo primanja mita.

“To je dno dna. Oni će biti suspendirani i oduzet će im se licenca ako se utvrdi da su krivi. Radili su na štetu građana i svojih pacijenata”, zaključio je Ostojić.

 

Hebrang: Prijavio bih svakog liječnika koji prima novac

“Da sam ikada čuo i za jednog liječnika koji prima novac za propisivanje lijekova, budite sigurni da bih ga prijavio i kada sam bio ministar i sada kada sam liječnik, a nisam više ministar”, komentirao je nekadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang.

 

HZZO: Podržavamo akciju Uskok!

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) podržava akciju USKOKA “Hipokrat” kojoj je cilj razotkriti zlouporabe u sustavu primarne zdravstvene zaštite iza kojih stoji farmaceutska tvrtke Farmal.

“Svako otkrivanje zloupotreba među zdravstvenim djelatnicima je u službi zaštite osiguranika HZZO-a i u službi zaštite sredstava koje osiguranici izdvajaju za zdravstvenu zaštitu.

HZZO će, na svaki mogući način osigurati dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite osiguranim osobama. S obzirom na najave o krivičnim prijavama protiv liječnika obiteljske medicine, a kako se ne bi dogodilo da ijedan osiguranik ostane bez svojeg obiteljskog liječnika, HZZO je već ponudio sve oblike suradnje ravnateljima domova zdravlja i županijskim uredima nadležnim za zdravstvo radi organizacije rada doktora obiteljske medicine. Ukoliko neke ordinacije obiteljske medicine “ispadnu” iz Mreže javno zdravstvene službe, HZZO će iznaći način da se organizira rad ordinacija kako naši osiguranici ne bi ispaštali i bili uskraćeni na bilo koji način kada je u pitanju zdravstvena zaštita.”, propćili su iz HZZO-a.

 

Milinović: Podmićivanje liječnika oduvijek je bila javna tajna

Oporba podržava uhićenja liječnika koji su primili mito. Bivši ministar zdravstva Darko Milinović kaže da je podmićivanje liječnika uvijek bila javna tajna. “Ja sam više od 25 godina u zdravstvenom sustavu bilo kao liječnik, ravnatelj ili kao ministar. Nikada mi niti jedna farmaceutska kompanija platila bilo kakvo putovanje ili simpozij”, istaknuo je Milinović.

Za razliku od Milinovića, doktor Nikica Gabrić kaže da su njega pokušavali podmititi, ali da on na to nije pristao. “Ja mislim da su oni dovoljno mali pa su nastradali. To rade sve faramceutske kompanije u Hrvatskoj da na neki način žele kreirati poseban odnos s liječnicima”,kaže Gabrić.

USKOK ispituje 26 zaposlenika Farmala i 49 liječnika, nakon čega će biti donesena odluka o daljnjem postupanju. Ako se utvrdi da je u podmićivanju liječnika sudjelovao i njemački Dermapharm, kojega je Farmal dio, o akciji će biti obaviještena i njemačka Vlada.

 

Farmal otprije poznat po “poslovanju preko plavih kuverti”

Osnovna djelatnost ludbreške farmaceutske industrije je proizvodnja i distribucija generičkih lijekova. Na popisu njezinih proizvoda nalazi se 40-ak lijekova, među kojima su najpoznatiji Ibuprofen Farmal, Ibuprofen Retard i Klavax Bid.

Broj lijekova Farmala proširio se nakon što je njemački Dermapharm u veljači prošle godine postao njegov većinski vlasnik. Dermapharm je Farmalu trebao osigurati pretpostavke za bolje pozicioniranje u Hrvatskoj, ali i tržištima Bosne i Hercegovine i Srbije. Tvrtku je osnovao i u Rumunjskoj i Bugarskoj. Na stranim tržištima ove je godine planiran rast od čak 74 posto, dok je na hrvatskom tržištu planirani prihod trebao rasti za 15 posto.

Farmal je, neslužbeno doznaje HTV, jedina farmaceutska tvrtka koja nije željela potpisati Pravilnik o etičkom oglašavanju lijekova. Tada su im HZZO i Agencija za lijekove zaprijetili da će skinuti njihove proizvode s liste lijekova pa su nakon toga ipak potpisali. Tvrtka Farmal, kažu upućeni, poznata je da radi po sistemu provizije i dijeljenju plavih koverti liječnicima kako bi koristili njihove lijekove.

 

Druga velika korupcijska afera u posljednja tri mjeseca

Afera Hipokrat druga je velika korupcijska afera u hrvatskom zdravstvu u posljednja tri mjeseca. Podsjetimo, u kolovozu je američka kompanija Pfizer optužena za davanje mita lijelnicima i odgovornima u institucijama koji su bili zaduženi za registraciju lijekova u nekoliko zemalja, među njima je i Hrvatska. Na popisu zemalja u kojima je Pfizer dijelio mito nalaze se i Srbija, Crna Gora, Bugarska, Češka, Italija, Rusija, Kazahstan i Kina.

Mito u Hrvatskoj su navodno primali visokopozicionirani dužnosnici kako bi se određeni lijekovi stavili na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Bloomberg dodaje, pozivajući se na sudske dokumente, kako su hrvatski liječnici, koji su bili zaposleni u zdravstvenim institucijama, dobivali nagradu u vidu postotka od cijene naručenih lijekova! Nekad se to isplaćivalo u gotovini, a nekad su im se organizirala putovanja u vrijednosti koja im je trebala biti isplaćena.

USKOK je od nadležnih američkih pravosudnih tijela zatražio dostavu dokumentacije o “predmetu Pfizer i podmićivanju liječnika u Hrvatskoj”. Zatražena je tužba protiv tvrtke Pfizer te sporazum o nagodbi koji je ta tvrtka sklopila s američkim nadležnim pravosudnim tijelima, kao i dokumentacija na temelju koje je američko tužiteljstvo podiglo tužbu, odnosno dokumentacija koja se odnosi na podmićivanje liječnika u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...