Očekuje se dogovor isplate pomoći Grčkoj

Ministri financija 17 članica eurozone pokušat će postići suglasnost o isplati nove tranše pomoći Grčkoj. Na sastanku prošli utorak, ministri financija eurozone pohvalili su Grčku za uspjehe koje je postigla u štednji. No nisu se uspjeli dogovoriti o načinima deblokade nekoliko tranši pomoći u ukupnom iznosu od 44 milijarde eura, koje bi Grčkoj trebale biti uplaćene do najkasnije 5. prosinca.

Nakon što je Grčka obavila svoj dio posla, ministri eurozone trebaju postići dogovor oko isplate sljedećeg obroka od 31,5 milijarde u okviru već odobrenog paketa pomoći. Također je otvoreno pitanje gdje naći dodatnih 32,6 milijarde eura, potrebnih u slučaju da se Grčkoj odobri produljenje za dvije godine roka do kojeg bi trebala javni dug svesti ispod 120% svoga BDP-a, te produljenje s 2014. na 2016. do kada bi proračunski deficit trebala svesti ispod 3% BDP-a.

Treba također donijeti odluku hoće li iznos od 31,2 milijarde, koji je zamrznut još od lipnja, biti isplaćen odjednom ili u više obroka ili će se isplatiti odjednom iznos od 44 milijardi, koliko bi Grčka do kraja godine ukupno trebala dobiti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...