Ogorčeni Brođani spremni na prosvjed zbog zagađenja zraka

U Slavonskom Brodu jutros ponovno je zabilježeno prekoračenje graničnih vrijednosti sumporovodika, ali i benzena. Brođani zbog svega najavljuju mogući novi prosvjed, a iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode poručuju kako unatoč trenutnom onečišćenju zraka opasnosti za zdravlje nema.

Unatoč porukama resornog ministarstva gradska vlast i dalje upozorava građane da obrate pozornost na podatke o onečišćenju zraka koji se objavljuju svakog sata te da u uvjetima onečišćenja, ne izlaze iz kuće osim ako je to uistinu nužno. Brođani strpljenja više nemaju te traže da se hitno riješi problem rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu.

‘Mi sa svojim akcijama nastavljamo dalje, a ne bude li se u dogledno vrijeme riješilo ili bar počelo rješavati, najavljujemo novi prosvjed. Nećemo stati na ovome!’, istaknuo je organizator ovotjednog prosvjeda Dalibor Vašarević. S druge strane, u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ne bježe od činjenice da je u posljednja dva dana zabilježena povećana koncentracije sumporvodika.

‘Svi ti podaci sigurno pokazuju značajnu trenutnu onečišćenost zraka, no na osnovu ovih podataka ne može se govoriti o utjecaju na zdravlje ljudi. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je iznos od 15 tisuća mikrograma po kubičnom metru od koje dolazi do potencijalne ugroze zdravlja. Vrijednosti izmjerene u Slavonskom Brodu znatno su niže’, pojašnjava glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode Dijana Sušac.

To međutim ne znači da problem ne postoji. Ministarstvo je već poduzelo niz koraka – u ožujku iduće godine trebali bi otvoriti novu mjernu postaju pomoću koje bi se trebalo utvrditi uzroci onečišćenja, a održan je i sastanak resornih ministara na kojem su, kaže Sušac, predstavnici rafinerije pokazali dobru volju pa se u njezin redovni remont kreće ranije nego inače.

‘Rafinerija kreće u remont 10. studenog pa sve do kraja godine. U tom periodu obustavljena je sva proizvodnja i nema nikakvih emisija iz rafinerije’, rekla je Sušac.

Neslužbeno, već idući tjedan trebala bi se održati nova runda razgovora predstavnika resornih ministarstava na kojem bi se trebali definirati daljni koraci s jasno određenim rokovima za rješavanje ovog međudržavnog problema.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...