Opačić: “Iznenađeni smo istupom HNS-a!”

Koalicijske nesuglasice oko poreza na nekretnine komentirala je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

‘Jučerašnjim određenim istupima naših koalicijskih partnera smo u najmanju ruku iznenađeni. Kada se u nekoliko navrata raspravljalo o porezu na imovinu, nije bilo nikakvih prigovora predstavnika HNS-a u tom trenutku, dakle prvog potpredsjednika Radimira Čačića. Jedina osoba koja je imala pitanja i koja je izražavala određene rezerve bio je sam premijer Milanović koji je u nekoliko navrata od ministra Linića tražio da, pri izradi poreza, vodi računa o tome da opterećenje na građane ne bude veće od onoga što u ovom trenutku plaćaju kao komunalnu naknadu’, rekla je Opačić.

HNS-u koji sad proziva Vladu da se o tom pitanju nikad nije diskutiralo, Opačić poručuje: to govore ljudi koji uopće ne sjede na užem kabinetu Vlade. ‘Došlo je do nesuglasica, ali ne i krize vlasti’, smatra Opačić.

‘Ne mislim da je riječ o krizi, ali nije dobro ako se neki ponašaju tako da ‘poslije mene – potop’. Mislim da smo naslijedili ogromne probleme, građani su umorni od svega onoga što su proživljavali proteklih osam godina, teško podnose i sve ovo što smo mi primorani raditi da bi Hrvatska izašla iz krize. Prema tome, mi imamo probleme ispred sebe i te probleme želimo rješavati’, rekla je Opačić zaključivši da je ovdje je riječ o ozbiljnom problemu i pitanju koje zahtijeva opsežnu javnu raspravu.

No, iako je potez HNS-a, kojem su se načelno pridružili i IDS i HSU, iznenadio SDP-ovce, sve stranke u koaliciji tvrde da raskola nema.

‘Raskola u Kukuriku koaliciji nema nikakvoga. Ova javna rasprava koja je potaknuta i s jedne i s druge strane – prijedlogom Ministarstva financija i polemikom, odnosno usmjeravanjem prema jednom ekonomski zamišljenom modelu od strane HNS-a će pridonijeti učvršćivanju koalicije’, rekao je član predsjedništva HNS-a Dragan Kovačević.

Za IDS-ovog Ivana Jakovčića dvojbe nema: koalicijski partneri premalo diskutiraju, priznaje.

‘Nikakvog raskola nema. Očito nije bilo koordinacije ni među SDP-om i HNS-om što, naravno, nije dobro’, kaže Jakovčić.

Treba sjesti za stol i razgovarati – slaže se i četvrti partner – HSU. I Jakovčić, ali i šef umirovljenika Silvano Hrelja dijele isto stajalište: novih nameta po ionako prazne džepove građana ne smije biti.

‘S obzirom na to da moramo uskladiti svoj porezni sustav s europskim, mislim da ga se ne treba odbaciti na prvu i da je to dobar temelj za dogovore’, rekao je Hrelja.

‘Mislim da bi koalicija kod ovakvih ključnih tema trebala imati zajednički stav’, nadovezao se Jakovčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...