Otvoren podatkovni centar vrijedan 40 milijuna kuna

Sličan podatkovni centar trenutno ne postoji u regiji, a riječ je o izuzetno izvoznom proizvodu najnovije tehnologije, kako u regiju, tako i u zemlje Europske unije, zbog manjeg troška radne snage i električne energije.

Prvi podatkovni centar DataCross nalazi se u poduzetničkoj zoni Jalševac, tridesetak kilometara od Zagreba, čime se Hrvatska smjestila na mapu malobrojnih zemalja s visokokvalitetnim podatkovnim centrima koji tvrtkama i institucijama omogućavaju da pohranjuju i čuvaju podatke na kvalitetnom i sigurnom mjestu u skladu s međunarodnim standardima.

Investicija u podatkovni centar Jastrebarsko u ovoj fazi iznosi 40 milijuna kuna, a Datacross nastavlja s investicijskim ciklusom kako u Jastrebarskom, tako i u budućem podatkovnom centru u gradu Križu, koji će biti još veći i više kvalitativne razine.

Podatkovni centar Jastrebarsko projektiran je, sagrađen i opremljen u skladu s najvišim propisima instituta Uptime (glavnog međunarodnog centra za propisivanje kvalitete data centara kroz TIER standardizaciju), a trenutno zadovoljava standard TIER 3.

Prvi je od dva multifunkcionalna centra visoke tehnologije, namijenjena širokom spektru krajnjih korisnika – od mjesta sigurnog čuvanja i obrade podataka za velike, institucionalne korisnike i javne ustanove do malih poduzeća kao outsourcing IT servisa.

Grad Jastrebarsko je izabran jer se nalazi u znatno slabijem potresnom području u odnosu na Zagreb, nema opasnosti od poplava, ali je ujedno dovoljno blizu za potrebe smanjenja latencije u protoku podataka. Uz to, dostupno je više grana izvora napajanja električnom energijom, mreža DTK iz nekoliko pravaca i drugo.

Realizacija projekta Podatkovni centar Jastrebarsko počela je tijekom 2011. godine kada je potpisan sporazum o strateškom ulaganju s domaćim investicijskim fondom Nexus FGS te su tako stvoreni preduvjeti da se početkom 2012. godine krene s gradnjom prvog DataCross centra. Ideja o gradnji podatkovnog centra TIER 3 razine kvalitete stigla je od domaćih stručnjaka, a prema dostupnim podacima radi se o jednoj od najvećih investicija u Hrvatskoj ove godine.

‘Radi se o izgradnji moderne i tehnološki najnaprednije infrastrukture ove vrste, ne samo u Hrvatskoj već i u bližem okruženju, a za kojom postoji potražnja koja će u budućnosti samo rasti. Ona je nužni preduvjet za kreiranje kako mnogih drugih razvojnih inicijativa tako i ponudu novih, modernih informatičkih proizvoda i usluga na tržištu, digitalni autoput kojim se gospodarski subjekti s ovih područja povezuju sa svijetom.

Ovaj primjer jasno pokazuje da na domaćem tržištu postoji snažna potreba za kapitalom ove vrste koji je u stanju, u kombinaciji s kvalitetnim poduzetničkim idejama i inicijativama, uspješno realizirati i najkompleksnije projekte.

Namjeravamo nastaviti investiranje u ovom sektoru, ali i u drugim industrijama koje mogu kreirati novu ili dodanu vrijednost te odgovarajući povrat na uloženi kapital“, zaključio je Marko Lesić, predsjednik uprave Nexus FGS.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...