Ovo su tri stvari koje su “začudile i neugodno iznenadile” hrvatske biskupe u školama

Jedna od glavnih tema zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije bila je posvećena pravu na vjerski odgoj u predškolskim ustanovama i vjeronauku u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama kao i o uvođenju zdravstvenog odgoja u hrvatski školski sustav, otkriva IKA. Tako je predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić upozorio na povredu Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture i Ugovora između HBK i Vlade RH o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama kada je riječ o medicinskim školama.

 

Nevjerica zbog vjeronauka u medicinskim školama

“Trenutno se nastava vjeronauka uopće ne izvodi u trećim razredima srednjih medicinskih škola, a sukladno reformi medicinskih srednjih škola od sljedeće godine to isto bi se trebalo dogoditi i u četvrtim razredima, tako da bi nastava vjeronauka izvodila samo u prva dva razreda”, upozorili su biskupi koji su izrazili “čuđenje i negodovanje” zbog nespremnosti ministra znanosti, obrazovanja i sporta za susret i razgovor.

“Čuđenje i negodovanje” hrvatskih biskupa bilo je i oko uvođenja “zdravstvenog odgoja” u hrvatski školski sustav.

 

Nevjerica zbog zdravstvenog odgoja

“Iznenađeni su načinom uvođenja zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole, njegovom obvezatnošću za sve učenike, te sadržajem njegova četvrtoga modula, koji je s obzirom na stavove o spolnoj, odnosno tzv. Rodnoj ravnopravnosti i o odgovornom spolnom ponašanju potpuno u suprotnosti s kršćanskim svjetonazorom učenika, njihovih roditelja, ali i mnogih prosvjetnih djelatnika. Naglašavajući povredu prava roditelja na odabir odgoja vlastite djece, biskupi ističu kako je neprofesionalan i nedopušten pristup ovom ozbiljnom pitanju zabrinjavajuće te pozivaju Vladu RH i MZOS na dosljedno poštovanje pozitivnih europskih, međunarodnih te hrvatskih zakona i drugih općih akata”, prenosi IKA.

 

Nevjerica zbog ugrožavanja prava

Biskupi upozoravaju kako temeljem Ugovora između Vlade RH i HBK o katoličkim osnovnim i srednjim školama, “katoličke škole imaju pravo provoditi odgojno-obrazovne programe sukladno katoličkim moralnim načelima”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...