Pametna cesta svijetli u mraku i puni električni auto

Do sada smo se već susretali s pametnim telefonima, naočalama, automobilima, hladnjacima, domovima, no mašti dizajnera i dalje ne nedostaje ideja, pa je nizozemski dizajnerski studio Roosegarde, u suradnji s kolegama iz studija Heijmans Infrastructure predstavio i prvo rješenje pametne autoceste.

Ideja je da se čitava cesta pretvori u svojevrsnu pametnu površinu, koja bi imala mogućnost osvjetljavanja, prikaza obavijesti, pa čak i omogućavala punjenje električnih automobila.

Projekt pod nazivom “Smart Highways” prošli je tjedan prikazan na Nizozemskom tjednu dizajna i osvojio nagradu za najbolji futuristički koncept, a neki elementi su već u fazi skore primjene na stvarnim prometnicama.

Autori ovog zanimljivog konceptualnog rješenja navode kako se radi o primjeni postojeće, danas dostupne tehnologije, a njihov cilj je bio potpuno promijeniti prometni sustav, inovacijom koja se fokusira radije na samu cestu nego na automobile koji njom prolaze.

Mada bi pretvaranje svih elemenata ovog koncepta u stvarnost moglo potrajati nekoliko godina, valja naglasiti kako će već iduće godine crte na nizozemskim prometnicama biti obojane fotoluminiscentnim prahom koji ima svojstvo punjenja sunčevom energijom tijekom dana, kako bi tijekom noći 10 sati mogao emitirati svjetlost, slično kao fosforescentne naljepnice s kakvima ste se možda već susretali.

Druga tehnologija do čije će implementacije doći iduće godine je dinamička boja sa svojstvom reakcije na temperaturu, koja će omogućiti vozačima da vide ledene kristale na cesti kada se zaledi i postane skliska.

Dizajneri kažu kako će kroz sljedećih 5 godina doći do realizacije gotovo svih njihovih rješenja.

“Krajnji cilj je učiniti ceste sigurnijim i interaktivnijim korištenjem interaktivnih svjetala, pametne rasvjete koja noću osvjetljava dijelove ceste samo kada se automobil nalazi na njima, te prometnih znakova koji će se prilagoditi svim situacijama u prometu. Naravno, najveći izazov bi bio proizvesti cestu koja omogućuje punjenje električnih automobila, no to će vjerojatno pričekati još poneku dodatnu godinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...