Perislav donosi višednevne kiše i jugo

Tijekom ponedjeljka bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. Zapuhat će slabo do umjerno jugo koje će navečer biti u jačanju. Popodne i navečer umjereno naoblačenje. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori bit će od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature većinom od 14 do 18°C.

U utorak nas očekuje daljnje jačanje juga koje će biti umjereno do jako, navečer su na moru mogući olujni udari. Bit će promjenjivo s izmjenama sunčani i oblačnih razdoblja. Oblačnije u drugom dijelu dana i osobito navečer kada je ponegdje moguća kiša, osobito na moru. Jutarnje temperature u umjerenom porastu, danju većinom od 14 do 18°C.

Tijekom srijede ciklona će se svojim središtem naći u Genovskom zaljevu i direktno će utjecati na vrijeme u cijekoj Dalmaciji. Radi se o cikloni Perislav koja će na samom kraju mjeseca bitno promijeniti oborinsku “sliku” dosadašnjeg tijeka studenog u Dalmaciji. Studeni je inače najkišovitiji mjesec u godini, a ove godine kiše do sada podbacile. No to će se od srijede od potpunosti promijeniti pa bi se do kraja mjeseca mogli doseći mjesečni prosjeci, a ponegdje čak i prekoračiti.

U srijedu će biti pretežno oblačno, a osobito u drugom dijelu dana s kišom koja će lokalno biti obilna. Ponegdje može pasti preko 40 litara kiše po metru kvadratnome. Puhat će umjereno do jako jugo koje će na moru biti olujno pa će se valovitost mora značajni povećati, osobito navečer. Planirate li tijekom srijede do srednjodalmatinskih otoka, očekujte poremećaje u redovnom odvijanju prometa morem. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 16 do 19°C.

U četvrtak i dalje pretežno oblačno, povremeno s kišom, a lokalno i pljuskovima s grmljavinom. Jugo će okrenuti na umjereno do jako oštro, navečer u sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije na umjeren levant i buru. Temperature zraka bit će u manjem padu pa će najviše dnevne vrijednosti biti većinom oko 12°C u Zagori, od 13 do 16°C uz obalu i na otocima.

U petak prolazno smirivanje vremena. Oblačnije ujutro, a više sunčanih razdoblja popodne. Puhat će umjerena bura i levant, ali navečer u novom okretanju na jugo. Još malo svježije, osobito ujutro i navečer. Najviše dnevne temperature od 11 do 14°C.

Nakon djelomično sunčanog početka dana, već tijekom jutra novo jače naoblačenje očekuje nas u subotu pa će veći dio dana biti oblačno s kišom koja u drugom dijelu dana može biti obilnija. Puhat će umjereno do jako jugo. Bit će do 2°C toplije u odnosu na petak.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u nedjelju pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Puhat jako oštro i lebić s olujnim udarima. More će biti valovito, a lokalno se ne isključuje plavljenje nižih dijelova obale zbog plime. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 16°C.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...