Pet problema Vlade zbog odlaska Radimira Čačića

Odlaskom Radimira Čačića iz Vlade, smatraju u menadžerskim krugovima, ključni je problem postala činjenica da su se ovlasti prvog potpredsjednika Vlade krojile prema njegovim osobnim kompetencijama i psihoprofilu. Iz te činjenice proizlazi pet organizacijskih, kadrovskih i funkcionalnih pitanja s kojima će se suočiti Milanovićeva vlada.

1.S obzirom da haenesovci inzistiraju da funkcija prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva ostane politička funkcija na koju će doći član HNS-a sukladno koalicijskom dogovoru, onda je sasvim sigurno da će u ovim iznimno teškim i kriznim trenucima vrata Vlade biti zatvorena za novog stručnjaka, školovanog i odvažnog menadžera visokih kompetencija i sa značajnim iskustvom u vođenju procesa, piše Večernji list.

2. Izvjesno je da HNS nema u svojim redovima ljudi koji su po svom profilu vrhunski menadžeri, pa su kao nasljednika ministra gospodarstva izabrali Ivan Vrdoljaka (inženjer elektrotehnike), koji sasvim sigurno nema ni karizmu, ni iskustvo, ni znanje, a ni radnu energiju Radimira Čačića.

 

Pogubit će se bez Čačića

Ekonomski analitičari smatraju kako je sada vrlo realno očekivati da će se više haenesovaca koji vode bitne tvrtke jednostavno pogubiti bez naputaka i pritiska Čačića. Pokušava li Čačić ostati šef HNS-a zato da zadrži kontrolu nad sustavom koji je stvorio ili zbog toga da spriječi njegov raspad?

3. Više analitičara procijenilo je kako će u Vladi nakon Čačićeva odlaska dramatično ojačati utjecaj ministra financija Slavka Linića. On je dosad bio jedini čovjek u Vladi koji se znao izdići iznad karizme i odlučnosti Radimira Čačića, a sada više u Vladi neće biti ni osobe koja će oštro kao Linić diktirati brzinu promjena, a ni osobe koja će svojim znanjem, autoritetom ili odlučnošću moći kanalizirati procese mimo želja aktualnog ministra financija.

 

Tko će sada donositi loše vijesti?

4. Tko će sada donositi loše vijesti? Čini se da će Čačićevim odlaskom popularnost premijera i SDP-ovih ministara biti pod dodatnim pritiskom jer se više neće moći skrivati iza širokih Čačićevih leđa. Naime, kriza je duboka, bit će nužni daljnji bolni rezovi i reforme. Čačić je bio čovjek koji je na sebe preuzeo velik dio odgovornosti te se nije bojao skupljanja negativnih političkih poena, bilo da se radilo o najavama nužnih privatizacija ili najavama otkaza.

5. Čačićevim odlaskom, koji je u kadrovskoj politici počinio ključne pogreške, Vlada će izgubiti cijeli niz vrlo kvalitetnih kontakata u domaćoj, pa i inozemnoj poslovnoj zajednici.

Čačić je čovjek kojega jako dobro poznaje niz značajnih bankara i domaćih menadžera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...