Počinje 6. Vox Feminae Festival

Počelo je šesto izdanje Vox Feminae Festivala koje će se održavati do 24. studenog u kinu Europa. Predstavljanje projekata i organizacija koje sudjeluju u oformljivanju platforme za kulturne rodne prakse, kao i zaključci s njihovih radnih sastanaka biti će predstavljeni u četvrtak 22. studenog od 12 do 15 sati u kinu Europa. Uz večernji program, koji je posvećen filmu i glazbi, na rasporedu su i dnevne radionice glasovi marginaliziranih skupina i aromaterapijska radionica za glumice, te predavanje o ekofeminizmu. U sklopu festivala također će se predstaviti umjetnički video projekt nastao u sklopu All My Independent Women mreže, te jedan od prvih hrvatskih feminističkih filmova -Žemsko Dunje Ivanišević.

Povodom festivala dio ekipe Bazaara iz KvArta će u subotu 24. studenog od 11 do 17 sati na katu kina Europa prostrijeti svoje štandove i tako nastaviti tradiciju održavanja godišnjeg Vox Feminae kreativnog sajma.

Ovogodišnjim festivalskim vizualom Vox Feminae poručuje da biti žena, u najširem smislu te riječi, danas podrazumijeva posjedovanje nadnaravnih moći, ali i da svaka žena može biti superjunakinja. Organizatoricama je u metamorfozi u superheroine na vizualima svojim ilustracijama pripomogla akademska slikarica Helena Janečić.

Festival i ove godine nastavlja promicati žensko stvaralaštvo i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja i nastupe glazbenica i DJ-ica.

U sklopu međunarodnog filmskog festivala bit će prikazano 17 novih filmova iz 11 zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca koji se, osim superjunakinjama, bave drag kingovima, prvom generacijom transseksualnih bakica koje su se još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta.

Na programu će također biti neke glazbene ikone, ali i oni kojima je to za dlaku uspjelo postati. Uz koncert, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, Antonyja Hegartyjaiz grupe Antony and the Johnsons, tu je i dokumentarni film o zaboravljenoj glam rock zvijezdi Jobriathu, kojeg je glazbena industrija u želji za spektaklom i prodajom prozvala ‘true fairy of rock’, a zatim sažvakala i ispljunula.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...