Poreznici jeli i pili na račun šefa koji nije plaćao doprinose!

Bivši novinari i zaposlenici Business.hr-a pozvali su danas Ministarstvo financija, Poreznu upravu, Državni inspektorat i ostale da ispitaju kako je to propao Business.hr i na koji su način vlasnici s ugasle tvrtke prenijeli izdavačka prava na BMG, koji također ide u stečaj.

Tvrtka Business Media Grupa (BMG), izdavač dnevnog lista Business.hr i tjednika Aktual, uručila je 7. studenoga otkaz ugovora o radu 35 zaposlenika, ponudivši im da u naredna tri mjeseca rade za honorar od 1.500 kuna.

U trenutku otkaza, BMG radnicima duguje četiri do pet plaća, a ovo je već drugi put u pet mjeseci da nakladnik Business.hr-a i Aktuala ide u stečaj i ostavlja dugove prema zaposlenicima i dobavljačima.

Kazao je to na konferenciji za novinare bivši zaposlenik Business.hr-a, novinar Branimir Zekić, koji je u ime svih bivših novinara tog lista, te vjerovnika Business.hr-a pozvao nadležne institucije, od Ministarstva financija i Porezne uprave, do Državnog inspektorata i DORH-a da ispitaju na koji način su prenesena izdavačka prava s ugasle tvrtke Business.hr na BMG, koji također ide u stečaj.

Više detalja o sumnji na gospodarski kriminalitet u tvoj firmi dao je bivši glavni urednik tog lista Josip Jagić, koji je u Business.hr-u radio od veljače 2008. do ožujka 2012. godine. Jagić je iznio više primjera izvlačenja novca iz Business.hr-a, te podsjetio kako se 2010. godine u bilanci Business.hr-a “iznenada pojavila materijalna imovina vrijedna 54,5 milijuna kuna, da bi sljedeće godine iznenada iz bilance i nestala”.

“Vrijedilo bi istražiti zbog čega su službenici šibenske Porezne uprave besplatno jeli i pili u Hotelu Vodice na račun suvlasnika Business.hr-a Andrije Kevića na božićnom domjenku 2011. godine, dok u isto vrijeme nisu vršili kontrolu nad neisplatom doprinosa zaposlenicima Business.hr-a, čije je sjedište bilo prebačeno u Vodice”, kaže Jagić.

“Ukratko, želimo najaviti kaznene prijave za djela iz domene gospodarskog kriminala, gdje su odgovorne osobe Amir Šibić, Andrija Kević i Mujo Selimović prenošenjem nematerijalne imovine u vidu izdavačkih prava na druge tvrtke kojima su sami vlasnici. Na taj su način nastavili ostvarivati prihode, a neisplatom zaostalih potraživanja su oštetili zaposlenike i državu za višemilijunske iznose, za koje očekujemo da će ih utvrditi istraga”, ističe.

Jagić dodaje i da se valja zapitati zbog čega silne prijave koje su slali državnom inspektoratu još nisu urodile plodom. “Inspektori su izašli na teren, utvrdili nezakonitosti i prekršaje prilikom isplata plaća, ali rješenja od inspektorata i dalje ne stižu? Tko to štiti Šibića, Kevića i Selimovića? Je li tzv. državni aparat pokvaren do te granice da inspektorima trebaju po tri mjeseca da napišu i poštom pošalju jedno rješenje? Ili je riječ o prijateljstvu Andrije Kevića sa Slavkom Linićem, kojim se Kević više puta javno hvalio i na račun istoga više puta neuspješno pokušao utjecati na pisanje Business.hr-a u predizbornom razdoblju? Želimo vjerovati da nije tako, nego da će porezna uprava, kao i državni inspektorat odraditi svoj posao u roku i prema zakonu, kako bi zaštitili prava bivših zaposlenika i svih vjerovnika Business.hr-a, Mulciber malusa i BMG-a, te ostalih vjerovnika kojima su ovi ostali dužni”, kaže Jagić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...