Posao i podrška društva najvažniji za bivše zatvorenike ovisnike

Na tribini “Od kaznionice do resocijalizacije” koja je održana u organizaciji Udruge Nada u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice – ogranak Arbanasi gošće tribine Sanja Halas Bujas, viša stručna suradnica u zadarskom zatvoru, Marina Gatara Mikulandra, viša stručna suradnica u šibenskom zatvoru te Višnja Perin, rukovoditeljica odsjeka za profesionalno usmjeravanje pri Zavodu za zapošljavanje u Zadru istaknule su važnost projekta resocijalizacije bivših zatvorenika koji se financira od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ali ujedno i ukazale na važnost podrške društva u koje se bivši zatvorenik ovisnik uključuje.

– Najveći problem je pitanje što učiniti s tim ljudima kada iziđu na slobodu. Naime, ako takav čovjek nema nikoga od koga bi zatražio pomoć onda i on, ali i mi imamo veliki problem. Takva osoba će mjesec ili dva dana funkcionirati normalno, no ukoliko se ne okupira nečim, primjerice poslom, vratit će se starim navikama. Zatvoreniku, ovisniku o opojnim drogama želimo pomoći upravo projektom resocijalizacije u koji je uključeno puno institucija, Zavod za zapošljavanje te službe za mentalno zdravlje, itd. Svi zatvorenici, ovisnici dobivaju ime i prezime osobe kojoj se moraju javiti po izlasku iz zatvora kako bi im ona pomogla u pronalaženju posla te snalaženju u realnom životu na slobodi. To je jedini način kako pokrenuti te ljude da gledaju u budućnost te da svim snagama izbjegnu ponovno isto ponašanje, koje uglavnom rezultira povratkom u zatvor. Dakle, jako je važna podrška svih relevantnih institucija, ali isto tako i okoline, kazala je Marina Gatara Mikulandra, viša stručna suradnica u šibenskom zatvoru.

U šibenskom zatvoru u sklopu projekta resocijalizacije zatvorenika ovisnika o opojnim drogama organizirali su program osposobljavanja za računalnog operatera u koji je uključeno 26 zatvorenika, dok je u zadarskom zatvoru uključeno tek njih sedam. Zatvorenici koji sudjeluju u ovom projektu imaju više samopouzdanja jer se osjećaju korisnima, korisno provode vrijeme, a trud im se višestruko isplaćuje jer im se završetkom doškolovanja navedeno zvanje upisuje u radnu knjižicu.

– Zatvorenici ovisnici su jako zadovoljni jer im je ovim projektom pružena prilika da vrijeme u zatvoru provedu u nekakvim korisnim radnim aktivnostima. Podijeljeni su u dvije grupe. Nakon buđenja imaju predavanja svaki radni dan u tjednu. Zadovoljni su jer se mogu baviti nečim i učiniti nešto konkretno dobro za sebe za vrijeme izdržavanja kazne zatvora. Jako smo ponosni na to. Moram napomenuti da jednako tako kao zatvorenike ovisnike motiviramo i ostale zatvorenike koji nisu završili školu da je završe te naprave određenu prekvalifikaciju u suradnji s našim središnjim uredom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta kroz projekt resocijalizacije ovisnika, istaknula je Gatara Mikulandra.

U 2010. i 2011. godini u šibenskom zatvoru za ovo zvanje osposobljeno je 15 zatvorenika. Osim toga, u zatvorima se od prosinca 2011. godine organiziraju i vode klubovi liječenih ovisnika. Susreti se odrađuju svaki tjedan na prikladnim radionicama, dok se s ostalim zatvorenicima radi individualno.

– Uz sve navedeno provodimo i program odgovornog roditeljstva u suradnji s Obiteljskim centrom u Šibeniku. To je posebni program za sve zatvorenike, a posebice zatvorenike ovisnike koji imaju djecu. Osim toga provodimo i mnogo drugih radionica s različitom tematikom, naglasila je Gatara Mikulandra.

Najveći problem u kaznionicama je činjenica što u takvom okružju zatvorenici ovisnici apstiniraju, angažirani su i prate određene programe, dakle, normalno funkcioniraju među zatvorskim zidovima. Problemi se pojavljuje pri izlasku istih na slobodu te ukoliko nemaju podršku obitelji i posao vrlo brzo se vraćaju starim navikama, na put droge i ovisnosti što neminovno sa sobom nosi kaznena djela te povratak u zatvor. No, u ovom projektu resocijalizacije osoblje iz zatvorskog sustava surađuje s Centrom za socijalnu skrb, Zavodom za zapošljavanje te ostalim institucijama kako bi pomogli takvoj osobi da pronađe posao. Ukoliko i društvo ne sudjeluje u pružanju pomoći takvim ljudima, svi napori su uzaludni i rijetko završe dobro.

– U zadarskom zatvoru angažirali smo u proteklih godinu dana psihijatra koji ugovorno dolazi dva puta tjedno i provodi rezgovore s zatvorenicima te početnu detoksifikaciju. Ove godine smo uveli i program osposobljavanja za računalne operatere te program odgovornog roditeljstva. Naime, u svome radu s zatvorenicima ovisnicima, ali i svim drugim zatvorenicima pratimo sličan model kao i šibenski zatvor, zaključila je Sanja Halas Bujas, viša stručna suradnica u zadarskom zatvoru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...