Poslodavci očekuju tešku 2013. godinu

Hrvatski poslodavci opće stanje gospodarstva u Hrvatskoj ocjenjuju mršavom dvojkom, a i iduća godina će prema njihovim prognozama biti teška, pokazuje predstavljeno istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Poslovna očekivanja u 2013. godini.

Komentirajući rezultate istraživanja, predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić rekao je kako je jasno da u Hrvatskoj nisu stvoreni uvjeti koje bi investitori prepoznali kao poticajne. Prema njegovim riječima, porezno i neporezno opterećenje gospodarstva ukupno je veće nego prošle godine, što destimulira investitore i pridonosi bijegu kapitala iz Hrvatske.

Prosječna ocjena koju su poslodavci dali za stanje u gospodarstvu je 2,06. Gledajući sektorski, najslabija ocjena dolazi iz građevinarstva, zatim iz usluga i prijevoza, a slijede industrija i trgovina. Na vrhu je turizam s prosječnom ocjenom 2,38. Prema regiji, doživljaj općeg stanja gospodarstva najgori je u Dalmaciji, a najbolji u Istri i Primorju.

Očekivanja poslodavaca okupljenih u HUP-u pokazuje da ih 54 posto smatra kako će stanje u 2013. biti približno jednako kao u ovoj. Kako su 2012. poslodavci većinom označili vrlo lošom pa i znatno gorom od 2011., može se reći da očekuju nastavak općega teškog stanja gospodarstva.

Očekivanja u vezi s uvjetima investiranja optimističnija su od onih za opću gospodarsku situaciju. Tako 28 posto očekuje bolje ili znatno bolje uvjete, a 38 posto očekuje da će ostati jednaki. S druge strane, 34 posto drži da će ti uvjeti biti malo ili znatno gori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...