Priznanje za knjižnicu godine

Knjiga je ono što sažima tri stvari; prošlost, sadašnjost i budućnost. Knjiga je sadržaj, knjiga nije ni korice, nije ni na struju, ono je ono što u njoj jest- sva naša pamet. Kad god mi živjeli, kako god budemo živjeli ta pamet nam uvijek treba. Bez obzira što će se tehnologija promijeniti, bez obzira što ćemo bit uskoro i dio jedne veće strukture koja se zove Europska Unija, najvažnije je da taj sadržaj prenosimo novim naraštajima i da shvatimo da nas knjiga uči da budemo ono što jesmo. Knjiga je čarobna stvar, uvijek ćemo naći nešto što će nas podučiti da budemo bolji. Nema ničeg ljepšeg, maštovito je kazao Vladimir Stojisavljević, pomoćnik ministrice kulture.

U sklopu manifestacije “Dani hrvatskih knjižnica 2012.” i kampanje “Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu”, koju provodi Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s narodnim knjižnicama, Zadarska gradska knjižnica primila je svečano priznanje za knjižnicu godine. Konkuriralo joj je još sedam hrvatskih, manjih i većih knjižnica i odjela. Ovo je bila prva dodjela ovakvog priznanja ikada.

Sukladno tome, upravo je Zadru pripala čast da se središnja svečanost Dana hrvatskih knjižnica održi upravo ovdje uz prisutstvo visokih uglednika iz polja kulture i obrazovanja.

Dani hrvatskih knjižnica započeli su danas, a trajati će do 17. studenog. Uz brojne obrazovne, ali i zabavne sadržaje koji će građanima biti ponuđeni u periodu trajanja manifestacije, ove se godine spomenutom kampanjom nastoji potaknuti osnivanje narodnih knjižnica u općinama i gradovima u kojima ih nema kako bi se stanovnicima tih mjesta omogućio pristup knjigama i informacijama.

Svečanosti dodjele priznanja prethodio je program “Zvuci i mirisi Mediterana”, gdje su uzvanici i gosti od jutarnjih sati mogli uživati u degustacijama brojnih specijaliteta i ugodnu glazbenu atmosferu.

Program je započeo u 12 sati, pod voditeljskom palicom uvijek dobro raspoloženog Ante Mihića. U uvodnom djelu, voditelj je pozdravio sve prisutne te najavio brojne govornike koji su potom uslijedili. Pozdravni govor pripao je gradonačelniku Vrančiću, koji je svojih pet minuta iskoristio da pozdravi sve prisutne i prvi čestita na postignutom uspjehu svim djelatnicima knjižnice.

Svima Vama želim dobrodošlicu u Zadar. Gradonačelnik ovoga grada je sasvim sigurno ponosan na sve ustanove u kulturi koje postoje u ovom gradu koje djeluju tijekom dvanaest mjeseci, koje djeluju dobro i kvalitetno i grad Zadar skupa sa županijom Zadarskom skrbi o tim našim ustanovama. Dosita moramo reći da smo već godinama ponosni na rad i uzlet naše knjižnice koji se dogodio naročito od 1999. godine kad je preselila u ove prostore. Ja sam ponosan i sretan da je prepoznata kvaliteta i uspjeh naše knjižnice i da dodjeljuju nagradu upravo našoj knjižnici. Ono što mi znamo godinama, Vi ste sada prepoznali, doista smo ponosni, kazao je Vrančić prisjetivši se ratnih godina kada je gradska knjižnica bila smještena u Providurovoj palači, koja je među prvima granatama pogođena u Domovinskom ratu.

Uslijedili su govori i čestitke uglednika poput župana Stipe Zrilića, Valtera Boljunčića- predsjednika Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Sabora RH, Vladimira Stojisavljevića- pomoćnika ministrice kulture te Dunje Seiter-Šverko- glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Naposljetku, Marijana Mišetić, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, uručila je nagradu za najbolju Hrvatsku knjižnicu njenom ravnatelju, gospodinu Ivanu Peharu. Završna riječ pripala je Anti Žužulu iz Školske knjige d.d.

Mladen Masar, čovjek “renesanse” kako ga je od milja nazvao voditelj Mihić, desetominutnom je video prezentacijom predstavio ustroj i rad Gradske knjižnice Zadar. Projekt koji je započeo prije 15-ak godina uistinu je prošao trnovit put da bi danas postigli ovaj cijenjeni uspjeh. Počevši od teških ratnih i poratnih godina, Masar je naglasio kako je uz naporan rad i volju postignut očigledan uzlet zadarske knjižnice koja obiluje brojnim projektima i suradnjama vrijednim divljenja. Mreža suradnika i odjeka diljem čitave Zadarske županije uistinu je osebujna i bogata, pomalo nevjerojatna. Uz bibliobus koji putuje po zabačenim krajevima županije, knjižnica je poznata po akcijama i manifestacijama poput Zadar čita, Perpetuum, Morski utorak, Svaštarnica, How Yes No i slično. Valjda dodati kako je upravo ovo prva računalno opremljena knjižnica u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...