Prosvjetari i medicinske sestre definitivno idu u štrajk

Više od 60.000 zaposlenih u prosvjeti, znanosti i zdravstvu sljedeći tjedan, 28. ili 29. studenog, stupit će u jednodnevni štrajk. Najavili su to na današnjoj konferenciji za novinare čelnici četiriju sindikata koji od ljetos odbijaju pristati na izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe

Bit će to, kažu sindikalci, tek jedan štrajk u nizu jer planiraju Vladu držati pod stalnim pritiskom do kraja školske godine.

‘Potpalit ćemo vatru u srcima naših ljudi! Držat ćemo tempo do proljeća kad ćemo organizirati dugotrajni štrajk’, najavio je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

U petak započete pregovore s Vladom o prijedlogu novog TKU-a ocjenjuju ‘užasnim’ i ‘gaženjem demokracije’. Glavni krivac za to je, ističu, novi Zakon o reprezentativnosti prema kojem je dovoljan potpis samo jednog sindikata iz pregovaračkog odbora pa da TKU vrijedi za sve djelatnosti.

U pregovarački odbor ušlo je ukupno 11 sindikata. Najsnažniji je Sindikat hrvatskih učitelja s više od 28.000 članova dok je najmanji Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika koji broji samo 728 članova.

Sindikati su pokušali doskočiti Zakonu o reprezentativnosti potpisivanjem međusobnog sporazuma prema kojem bi vrijedila odluka većine. Međutim, tvrde iz Ribićevog tabora, čelnici Hrvatskog liječničkog sindikata, Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi i Sindikata zaposlenih u djelatnostima socijalne skrbi odbili su potpisati takav sporazum. Riječ je o sindikatima koji su još ljetos prihvat izmjene postojećeg TKU-a.

‘Osim protiv Vlade, žestoko ratujemo i unutar vlastitih redova. To je užas. To je borba Davida protiv Golijata i u pitanju je opstanak samih sindikata’, ustvrdio je Ribić.

Užasnim je ocijenio i najave ministra financija Slavka Linića kako će u 2013. srezati dodatke na plaće javnim službama kako bi se uštedjelo 1,5 milijardi kuna.

‘Ne može više! Ne damo više! Dodaci su isto plaća kojim naši članovi vraćaju kredite u koje ih je prijašnja politika uvalila’, smatra Ribić.

Vlada sindikatima javnih službi nudi iste uvjete u novom TKU kakav su već potpisali sa sindikatima državnih službi. Time bi ostali bez božićnice u ovoj i idućoj godini, bez regresa u 2013. Za polovicu bi se srezale jubilarne nagrade a smanjile bi se i naknade za prijevoz. U Vladi se nadaju kako će novi TKU biti sklopljen već za dva tjedna.

 

TKO ĆE ŠTRAJKATI

Sindikat hrvatskih učitelja – 28.108 članova

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja – 10.305 članova

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama – 11.013 članova

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara – 12.172 člana

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...