Prva televizija koja je otišla u stečaj

U stečaj je otišao Kapital net, produkcijska tvrtka koja je 2006. pokrenula Kapital Network, prvu poslovnu televiziju u regiji. Sada je i prva televizija u Hrvatskoj koja je otišla u stečaj, iako nije jedina koja posluje s gubicima.

Iako je Kapital Networku prije dva mjeseca oduzeta koncesija zbog duga tvrtki Odašiljači i veze, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnio je Ivica Svirčić, bivši direktor tehnike na KN-u.

U prijedlogu je naveo da ima potraživanje prema dužniku na ime neisplaćenih plaća u iznosu od 47 tisuća kuna, kao i da KN ne ispunjava svoju obvezu jer mu je žiro račun blokiran još od 10. rujna prošle godine. S obzirom na to, zagrebački Trgovački sud najprije je prošlog mjeseca pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka te imenovao Anamariju Ivanković za privremenu stečajnu upraviteljicu kojoj je dao nalog da dostavi izvješće o postojanju razloga za otvaranje stečajnog postupka.

Na ročištu radi izjašnjenja o prijedlogu za otvaranje stečajnog, odnosno utvrđenja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, Svirčić je izjavio da ostaje kod prijedloga za otvaranje stečajnog postupka. Privremena stečajna upraviteljica utvrdila je u izvješću da je dužnik nesposoban za plaćanje te je predložila otvaranje stečajnog postupka. Prema potvrdi FINE na dan 16. studenog ove godine žiro račun dužnika je neprekidno blokiran 445 dana iznosom od 2,1 milijun kuna.

Iako je KN prva televizija koja je otišla u stečaj, nije jedina koja posluje s gubicima. RTL Hrvatska, primjerice, 2010. završio s gubitkom od 32 milijuna kuna, ali je lanjsku poslovnu godinu, kada je tržište televizijskog oglašavanja palo za dodatnih 4 posto, blago povećala udio u neto televizijskom oglašavanju te završila s gubitkom od 6,5 milijuna kuna uz prihod od 280 milijuna kuna. Nova TV, koja je u vlasništvu CME-a, lani je ostvarila prihod od 339 milijuna kuna i gubitak iz redovnog poslovanja od četiri milijuna kuna te neto gubitak iz poslovanja od 24 milijuna kuna. Godinu dana ranije ti gubici iznosili su devet, odnosno 52 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...