Radimir Čačić mora u zatvor na 11 mjeseci! Ako će ići u zatvor, ići će u hrvatski zatvor!

Stigla je pravomoćna presuda mađarskog suda. Radimir Čačić mora u zatvor, pišu mađarski mediji! Glasnogovornik mađarskog suda potvrdio je informaciju za Reuters.

Radimir Čačić je presudu dočekao u avionu, na povratku iz Katara. Novinarima u zračnoj luci Pleso nije davao izjave. Obratit će se javnosti u 17 sati, na press konferenciji koju će održati u Banskim dvorima zajedno s Banskim dvorima. U tijeku je sjednica u Vladi.

“Veliko iznenađenje je ova presuda. Ne mogu tumačiti dok ne razgovaram s mađarskim odvjetnikom i dok ne vidim presudu. Ako će služiti kaznu, služit će u Hrvatskoj!”, rekao je Prodanović novinarima ispred Županijskog suda u Zagrebu.

 

Čačić će kaznu odslužiti u Hrvatskoj

“Ukinut je uvjet, dakle, umjesto uvjetne osude, ostala je bezuvjetna, što je apsolutno neočekivano jer smo s više strana kada smo se raspitivali kakva je kaznena politika u Mađarskoj za takve događaje. Rekli su nam da se pretežno daju uvjetne osude, a posebno su nas uvjeravali da ako prvostupanjska presuda bude uvjetna, da je gotovo izlučna mogućnost da bi drugostupanjski sud preinačio kaznu u bezuvjetnu. Tako da moram priznati da je ovo za mene iznenađenje”, rekao je Prodanović.

Čačićev odvjetnik otkrio je i kolika je kazna prema ovoj drugostupanjskoj presudi. “Kazna je godinu i deset mjeseci bezuvjetno, a navodno postoji mogućnost da se nakon pola kazne daljnje izvršenje ukine i pretvori u uvjetnu osudu”, pojasnio je Prodanović.

Prodanović je dodao kako ne može ništa tumačiti dok ne vidi presudu i ne razgovara s mađarskim odvjetnikom, a poručuje: Čačić će kaznu služiti u Hrvatskoj. “Naravno da ćemo prihvatiti, ali ne mogu govoriti u ime gospodina Čačića. Služit će naravno u Hrvatskoj, a ne u Mađarskoj, ako će služiti. Ja ne znam, možda još postoji neka mogućnosti, mada koliko znam s obzirom da je presuda pravomoćna, arsenal poteza je relativno reduciran”, istaknuo je Prodanović.

 

Nema pravo žalbe

Jedno je sigurno, Čačić nema pravo na žalbu jer se radi o pravomoćnoj presudi.

“Nema, žalba je bila sada i odbijena je. Pisao ju je gospodin Zamecsnik u ime gospodina Čačića, a prihvaćena je žalba tužitelja”, istaknuo je Prodanović.

Nema niti izvanrednog pravnog lijeka koji bi Čačića eventualno mogao spasiti od zatvora.

“Po ovome što mi je SMS-om javio gospodin Zamecsnik, dakle odvjetnik, ovoga časa ne postoji lijek koji bi mogao odgoditi izvršenje, ali postoji li sada neki lijek, ne znam, ne mogu reći napamet. Dakle, sada je takva situacija”, istaknuo je Prodanović.

Mađarski mediji prvi su objavili vijest o presudi. Pisali su kako sud nije uzeo u obzir prvostupanjsku presudu prema kojoj je Čačić osuđen na 22 mjeseca uvjetne kazne uz rok kušnje od tri godine. Već je donio odluku prema kojoj Čačić mora u zatvor na 22 mjesecam ali može odslužiti samo pola kazne, znači 11 mjeseci. I ta presuda je pravomoćna, pojasnio je za Index prijevod tekstova iz mađarskih medija sudski tumač za mađarski iz zagrebačke tvrtke Intepreta.

Attila Vadocz, glasnogovornik suda u Kapošvaru, potvrdio je Reutersu kako je Čačić osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnomo posljedicom. Vadocz je dodao kako Čačić može na slobodu tek nakon što 11 mjeseci provede u zatvoru. Drugih 11 mjeseci bit će na uvjetnoj! Čačić se mora na odsluženje kazne javiti u roku od dva mjeseca.

 

Nepravomoćno bio osuđen na uvjetnu kaznu

Podsjetimo, 29. lipnja Čačiću je izrečena nepravomoćna presuda od 22 mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine. Morao je platiti i 1,9 milijuna mađarskih forinti sudskihtroškova (oko 52 tisuće kuna). Također, naredne tri godine ne smije upravljati automobilom u Mađarskoj. Troškove u iznosu od pola milijuna forinti (oko 13 tisuća kuna) koji se odnose na prevođenje preuzima Mađarska.

Ponovio je da prihvaća presudu, ali i naglasio da će njegov odvjetnik uložiti žalbu. “Moj odvjetnik misli da sam nevin pa će se žaliti”, kaže Čačić. Žalilo se i mađarsko državno odvjetništvo, koje smatra da Čačić zaslužuje zatvorsku kaznu. Istog je uvjerenja i Katrin Liptak, koja je u nesreći izgubila svoje najbliže. “Jako sam razočarana i potresena, niti ne mogu suvislo govoriti”, kazala je Liptak, te poručila da je razočarana radom dežurnih službi.

 

 

Više o ovoj temi pratite na ovoj poveznici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...