Rat u Izraelu – star, ali ovog puta drukčiji

Vlasti Izraela i palestinskog Hamasa na pregovorima u Kairu ne uspijevaju postići primirje i spriječiti daljnja stradanja u Izraelu. U proteklih tjedan dana u bombardiranjima, raketnim napadima i okršajima iz vatrenog oružja izginulo je više od 130 ljudi – velikom većinom Palestinaca.

Sukob koji traje već skoro jedno stoljeće iznenađujuće je mirovao tijekom nedavne serije prevrata u većinski muslimanskim zemljama (Egipat, Tunis, Libija...). Sada, kada se po tko zna koji put obnovio, rat Palestinaca protiv Izraela više se ne događa u istom političkom okruženju.

Američki NPR podcrtava nekoliko razloga zbog kojih je najnoviji konflikt drukčiji od onih koji su mu prethodili. Kao prvo, tu je nova vlast u susjednome demografskom divu Egiptu. Islamistički pokret Muslimansko bratstvo naslijedio je sekularni poredak korumpiranog Hosnija Mubaraka te se očekivalo da će po svome religijskom programu i antisemitskim stavovima u ovakvim slučajevima stati na stranu pogibelji izloženih Palestinaca u pojasu Gaze. Sunitski Hamas, koji među svjetskim vladama nema mnogo naklonjenih sugovornika (šijitski režimi u Iranu i Siriji, Hezbollah u Libanonu) jer je optuživan da nije politička stranka nego teroristička organizacija, u Muslimanskoj braći odjednom pronalazi srodan politički subjekt.

S druge strane, islamizirana vlast 82-milijunskog Egipta zasad ne zvecka oružjem kao što se to najavljivalo nakon svrgavanja Mubaraka. No položaj pobunjenika u Gazi sada ipak djeluje solidnije. Po prvi put od dolaska Hamasa na vlast na izborima 2006. godine, državnici iz regije dolaze u Gazu i daju im podršku. Bili su tamo katarski emir, zatim šef diplomacije Tunisa, a uskoro će doći delegacija Arapske lige. Pritisak na Izrael raste, premda službeni Tel Aviv i dalje uživa podršku najmoćnije svjetske sile, SAD-a.

Prema NPR-u, nova vremena nastupila su i u fazi raketne tehnologije. Izraelska vojska tvrdi da je Hamas preko Irana snabdjeven raketama s kojima može gađati najveće izraelske gradove, Jeruzalem i Tel Aviv. S druge strane, Izrael je uz američku novčanu i tehnološku pomoć izgradio Željeznu kupolu - sofisticirani raketni štit koji s velikom učinkovitošću uništava projektile iz Palestine.

Pa ipak, NPR naglašava da službeni Washington (kao glavni međunarodni garant opstanka Izraela i kredibiliteta Tel Aviva, unatoč krvavim odmazdama i getoizaciji palestinskog stanovništva) više nema toliko snage uplitati se u bliskoistočne probleme. Američke trupe nakon mučnog desetljeća konačno su napustile Irak, ali u Afganistanu se i dalje ratuje. Tu je sada i Libija, a o klasičnoj vojnoj intervenciji u rat u Siriji priča se već više od godinu dana. SAD odbija pregovarati s Hamasom jer ih smatra teroristima, što znači da će se Izrael morati samostalnije, a vjerojatno i pomirljivije nositi s novim odnosima snaga u svom okruženju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...