Razvoj crnogorskog gospodarstva prema zadarskom modelu

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore – ŽK Zadar u suradnji s Privrednom komorom Crne Gore u hotelu Kolovare održan je Gospodarski forum delegacija Crne Gore i Zadarske županije. Ovaj forum zapravo je uzvratni posjet nakon gospodarskih susreta s crnogorskim poduzetnicima i predstavnicima institucija održanih u Podgorici prije dvije godine, kojem su prisustvovali predstavnici ŽK Zadar i Šibenik te poduzetnici iz Zadarske i Šibensko – kninske županije.

Crnogorsko izaslanstvo, predvođeno je potpredsjednikom Privredne komore Crne Gore Ivanom Saveljićem, a osim njega na forumu su sudjelovali i predstavnici Investicijsko – razvojnog fonda, poslovnih centara, Luke Bar, općina i gradova Crne Gore te tvrtki iz djelatnosti pomorskoga prometa, trgovine, proizvodnje hrane i pića itd.

– Sastajemo se već drugi put kako bi razmijenili iskustva, zajedničke teme vezane uz daljnji razvoj naših regija, odnosno zemalja. U Šibeniku smo se dogovorili da ovakvi forumi budu tradicionalni. S obzirom da se naše zemlje nalaze na istom prostoru, Jadransko-jonske regije, ustanovili smo da imamo slične probleme, ali i planove. Naime, svi težimo europskoj integraciji, ali i regionalnoj suradnji. Činjenica je da je Hrvatska jača u poljoprivredi, ribarstvu, razvoju poslovnih zona i sl. tako da smo mi u odnosu na to formirali delegaciju koja se sastoji od privrednika te predstavnika općina koji nastoje realizirati i u nas takve poslovne zone te se nadam da ćemo na ovom forumu uspjeti naći zajednički interes, razmjene iskustava. Projekti o kojima želimo razgovarati su jako važni, a mogu biti osnova jedne buduće suradnje. Naime, posljednjih godina Crna Gora je napravila značajan iskorak u europskim integracijama te se nadamo kako ćemo upravo mi nakon Hrvatske biti slijedeća država koja će postati članica EU, kazao je Ivan Saveljić, rukovoditelj Privredne komore Crne Gore.

Najveći zaostatak gospodarstva Crne Gore za onim Hrvatskim vidi u neadekvatnom razvoju infrastrukture. Smatra da je razlog tomu nedostatak financijskih sredstava koji koči cjelokupni gospodarski razvoj ove države.

– Radimo na tome, nastojimo realizirati dva bitna prometna pravca, nastavak Jadransko-jonske ceste, odnosno autoputa, te pravac od crnogorskog primorja prema Beogradu. Dakle, ta dva koridora su nam trenutni prioritet. Prije tri godine smo bili na početku realizacije ovog pravca prema Beogradu koji je trebala raditi hrvatska tvrtka Konstruktor, međutim kriza je zahvatila sve nas i to je prolongirano za neka bolja vremena, no čim se ukažu povoljniji uvjeti, nastavit ćemo na ostvarenju zacrtanih planova. Naše dvije države imaju slične ekonomije, razvojne kapacitete, iste probleme, ali i isti put prema Europi. Želimo kroz regionalno povezivanje osnažiti kapacitete naših privreda kako bi zapravo okrupnili ono što imamo u ponudi, počevši od turizma, poljoprivrede, zajedničkih projekata koje možemo ostvariti, povezati manje i veće tvrtke kako bismo vidjeli što iz te suradnje može proizaći, zaključio je Saveljić.

Tajnik HGK ŽK Denis Ikić istaknuo je kako je Komora kao domaćin iznimno zadovoljna posjetom poslovno-političke delegacije Crne Gore.

– Prije dvije godine mi smo gostovali u Podgorici s 11 naših domaćih tvrtki od kojih su neke tom prilikom napravile neke konkretne poslovne kontakte i ugovorile poslove. Robna razmjena između gospodarstva Zadarske županije i Crne Gore još uvijek je dosta skromna. U najboljoj, 2008. godini, iznosila je preko 3 milijuna dolara od čega je gospodarstvo Zadarske županije izvezlo 2, 8 milijuna dolara. Danas se radi o uzvratnoj posjeti u kojoj njihovi gospodarstvenici žele osnažiti gospodarske veze. S druge strane političko-gospodarski dio koji se odnosi na ključne ljude crnogorskih gradova koji su zaduženi za razvoj poslovne infrastrukture žele vidjeti kako kod nas funkcioniraju, organiziraju se i zasnivaju poslovne zone i inkubator Razvojne agencije, pa ćemo im to tijekom dana i priuštiti na način da ćemo obići neke renomirane poslovne subjekte, istaknuo je Ikić.Zadar

U infrastrukturi, europskim integracijama, pristupnim fondovima i sl. Hrvatska je par godina ispred Crne Gore. Naime, tek 17.12. 2010 godine je Crna Gora dobila status kandidata za članstvo u EU, dok su pregovori započeli u lipnju ove godine. Crnogorsko izaslanstvo u Zadar je došlo upoznati se s našim iskustvima, poslovnim zonama za koje su čuli da na ovom području dobro funkcioniraju, razvojnim agencijama, inkubatorom, tehnološkim parkovima s ciljem da ono što funkcionira pokušaju preslikati i primijeniti u svojoj zemlji.

Na forumu je ustanovljeno kako je jedina grana gospodarstva koja nije drastično pogođena krizom zapravo turizam. Naime, Crna Gora je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila 1,4 milijuna dolazaka te 8,9 milijuna noćenja, što je porast od oko 4 posto u odnosu na proteklu godinu, dok je Hrvatska imala 1,25 milijuna dolazaka te 9 milijuna noćenja.

Nakon uvodnog dijela foruma rezerviranoga za predstavljanje gospodarskih potencijala Zadarske županije i pojedinih crnogorskih područja zastupljenih na forumu te razmatranja mogućnosti uspostave međusobne poslovne suradnje oni su prema protokolarnom programu sa zainteresiranim hrvatskim poduzetnicima obavilii individualne poslovne razgovore.

Ovom forumu prisustvovali su brojni predstavnici Grada, Županije, Razvojne agencije, HGK ŽK Zadar te mnogi drugi zainteresirani za razmjenu svojih znanja i iskustava te mogućih poslovnih kontakata s predstavnicima ove susjedne nam zemlje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...