Reagiranje Općinskog suda na napise u medijima

Reagirajući na jučerašnje napise nacionalnih medija, Dnevnika HRT-a ali i pisanje tiskovina koji su u pitanje doveli zakonitost rada zadarskog Općinskog suda, kao i sutkinje Dubravke Novaković vezano uz slučaj obitelji Vukić, Općinski sud oglasio se priopćenjem za javnost.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Ovim putem očitujemo se na navode i napise u pogledu jučerašnje konferencije za tisak obitelji Vukić kao i osvrta na istu te Vas pozivamo da priopćenje objavite u svojim glasilima.

Navodima na jučerašnjim vijestima, ponajprije na središnjem dnevniku nacionalne televizije, kao i u većini pisanih dnevnika, dovedena je u pitanje zakonitost rada Općinskog suda u Zadru kao i sutkinje Dubravke Novaković čije je ime nedopustivo stavljano u kontekst nezakonitog rada.

Naime, obitelj Vukić je koristeći medije senzibilizirala javnost slanjem negativne poruke odnosno pozivanjem na nepoštivanje pravomoćnih sudskih odluka.

Ponavljamo, u konkretnom slučaju 8. studenoga 2012. godine provedeno je ročište radi ispražnjenja nekretnine i predaje iste u posjed ovrhovoditelju Boškarija gradnji. Pri samom zakonskom određenju provedenoga ročišta uočava se da je u konkretnom slučaju riječ o predaji u posjed, a ne u vlasništvo, a ovim se naglasak stavlja na razlikovanje navedena dva pojma. Iz navedenoga jasno proizlazi kako pri provođenju deložacije nije važno tko je vlasnik već tko je ovrhovoditelj sa pravomoćnim i ovršnim rješenjem, što je u konkretnom slučaju bila Boškarija gradnja u trenutku dovršetka deložacije.

Što se tiče Općinskoga suda u Zadru, postupak je proveden u potpunosti u skladu sa odredbama Ovršnoga zakona i nije bilo nepravilnosti u radu suda odnosno sutkinje Dubravke Novaković.

Isto tako, nužno je ukazati i na izjave kolege odvjetnika Zvonimira Hodaka koji također zakonitost rada suda i sutkinje dovodi u pitanje na način neprimjeren čak i njegovoj funkciji u konkretnom slučaju, budući da postoje načini kojima bi se punomoćnik trebao skrbiti o pravima svojih stranaka, a koji nikako ne bi trebali uključivati medijsko ocrnjivanje rada sudaca i sudova pa posljedično i rada cjelokupnog pravosuđa.

Glasnogovornica Općinskog suda u Zadru Udruga hrvatskih sudaca – Ogranak Zadar
Viša sudska savjetnica
Katarina Zdunić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...