Reakcije u BiH od ushita do ogorčenja

Oslobađajuće presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača kao i brojna reagiranja cijelog su dana u petak bile najvažnije vijesti u svim elektroničkim medijima u Bosni i Hercegovini.

Sve važnije radijske i televizijske postaje izvijestile su o sadržaju presude kojom je odbačena optužnica za udruženi zločinački pothvat kao i o reagiranjima najviših hrvatskih dužnosnika i oduševljenju javnosti u Hrvatskoj.

BHT 1 i TV Federacije BiH (FTV) prenijeli su uglavnom reagiranja građana iz zemlje koji su, ovisno o etničkoj pripadnosti, različito komentirali presudu.

Među istaknutijim dužnosnicima u FBiH koji su komentirali presudu bio je entitetski predsjednik Živko Budimir. On je lokalnim medijima kazao kako je sretan jer su generali Gotovina i Markač oslobođeni odgovornosti po optužnici koja ih je teretila za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. Generali Gotovina i Markač sudjelovali su u obrani i oslobađanju hrvatskog naroda kako u Hrvatskoj tako i u BiH i sigurno je da su njih dvojica zaslužni i za opstojnost hrvatskog naroda u BiH, izjavio je Budimir.

Na sličan način presudu je u komentirao i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. Kao pripadnik hrvatskog naroda presretan sam da danas najponosnije sinove hrvatskog naroda, generale Gotovinu i Markača, vidimo na slobodi i da su oslobođeni svih odgovornosti. Osobno sam ponosan na ono što su oni izdržali i na način na koji su se tamo ponašali. Samo oni i njihove obitelji znaju koju su žrtvu i koji križ nosili ovo vrijeme, zbog toga sam ispunjen srećom i ponosom, izjavio je Čović novinarima u Sarajevu.

Posebnu pozornost oslobađajućoj presudi Gotovini i Markaču ipak su posvetili mediji u Republici Srpskoj. Entitetski radio i televizija (RTRS) izravno su prenosili izricanje presude te potom u posebnom programu emitirali brojne izjave dužnosnika RS te nevladinih udruga koje uglavnom okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba ili Srbe izbjegle iz Hrvatske. Svi du dužnosnici RS u svojim istupima oštro osudili oslobađajuću presudu uglavnom tvrdeći kako je ona poltiički motivirana.

Tijekom dana oglasio se predsjednik vlade RS Aleksandar Džombić, koji je ustvrdio da je ovom presudom legalizirano najveće etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata. Ustvrdio je kako je presuda ujedno i poruka svim Srbima koji razmišljaju o povratku u Hrvatsku. Ne treba veći dokaz da međunarodna zajednica već duže vrijeme ne želi na Balkanu imati ista mjerila za sve i uvjeren sam da će zbog toga, kad-tad, biti suočena s posljedicama, poručio je Džombić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...