Rusija uvodi kina na kolodvore

Slavna ruska željeznica velikim projektima grabi u 21. stoljeće. Nakon proizvodnje superbrzih vlakova koji danas dijele tračnice s primjercima što podsjećaju na vremena Doktora Živaga, na kolodvorima ruskih gradova u bliskoj budućnosti vlasti namjeravaju napraviti 40 kino dvorana.

Postavljanjem kina u željezničke prostorije Rusija želi obnoviti imidž kolodvora kao gradskih centara kulture. Veza avangardne sovjetske umjetnosti i željeznice kao simbola moderne datira još iz revolucionarne 1917. godine, kada je agitprop vlak s umjetnicima i propagandistima novog doba krstario Rusijom, i izbacivao plakate i naviještao promjene. Tridesetih godina prošlog stoljeća postojao je i glasoviti kinovlak ‘Sojuzkino’ u kojem su filmaši dokumentaristi putovali Sovjetskim Savezom snimajući stvaranje komunističkog društva, pa montirajući i prikazujući svoja ostvarenja u vlaku lokalnim stanovnicima čiji su život bilježili.

Prvo kolodvorsko kino bit će otvoreno na jednome od devet najvećih moskovskih kolodovora, Kazanjskom. Ta golema postaja ima iskustva s kulturnim priredbama: prije dvije godine ugostila je modnu reviju Jean Paula Gaultiera.

Od ostalih gradova čija bi kulturna ponuda trebala biti obogaćena ovim javno-privatnim projektima, u Ruskim željeznicama spominju se Nižnji Novgorod, Smolensk, Stavropolj, Tver, Uljanovsk…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...