Rusiju potresaju korupcijski skandali

Smijenjen ministar, regionalni čelnik uhićen, pronevjerene milijarde rubalja: u Rusiji se gomilaju korupcijski skandali. Jedni to tumače kao odlučnu kampanju za iskorjenjivanje tog zla, a drugi smatraju da je to posljedica borbe za premoć u samom vrhu vlasti, piše France Press.

U nekoliko tjedana otkriveno je niz afera koje se povezuju s najvišim dužnosnicima u državi. Prije tjedan dana smijenjen je ministar obrane Anatolij Serdjukov, nakon što se Ministarstvo obrane našlo u skandalu zbog navodne pronevjere državne imovine vrijedne oko 100 milijuna američkih dolara. Prodaju je je, naime, vodila tvrtka Oboronservis koja je pod kontrolom tog ministarstva.

Nekoliko dana poslije objavljeno je da je pronevjereno 200 milijuna dolara namijenjenih razvoju sustava satelitske navigacije GLONASS, sličnom američkom GPS-u, na koji su vlasti planirale do 2020. godine potrošiti najmanje 9,5 milijardi dolara. Zatim je uhićen Roman Panov, šef vlade Perma na Uralu, koji se sumnjiči za pronevjeru 93 milijuna rubalja (2,3 milijuna eura) tijekom pripreme gospodarskog azijsko-pacifičkog summita u rujnu u Vladivostoku. Panov je bivši zamjenik ministra za ruske regije.

Moskovsko tužiteljstvo također je danas podnijelo prijave protiv nekoliko visokih dužnosnika Ministarstva zdravstva zbog sklapanja štetnog ugovora za prevenciju AIDS-a. Iznos koji je dogovoren tužiteljstvo smatra pretjeranim.

Analitičar Aleksej Panin smatra da je to znak da je ruska vlast krenula u novu fazu kampanje protiv korupcije. Elena Paniflova iz Transparency Internationala imam potpuno drugačije mišljenje. Ona to tumači kao rat klanova unutar istog sustava nakon parlamentarnih izbora 2011. i predsjedničkih 2012. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...