Senzorske tehnologije u smartphoneima – što trebate znati o senzoru pozadinskog osvjetljenja

CMOS senzor pozadinskog osvjetljenja (BI) dvostruko povećava osjetljivost i smanjuje razinu šuma do 50%, dajući odlične rezultate u uvjetima slabog osvjetljenja. Digitalni Backside (BSI) osvijetljeni CMOS senzori mogu se naći u pametnim telefonima, teleskopima i na foto/video kamerama.

Apple je prvi koji je primijenio pozadinsko osvjetljenje, BSI CMOS senzor u iPhoneu 4, i tada je vjerojatno većina ljudi čula za ovu tehnologiju.

Imajte na umu da BSI CMOS senzor je samo dio onoga što nam omogućava uloviti kvalitetniju fotografiju. Objektiv i procesor slike su jednako važni uz poznavanje tehnike snimanja. Nakon Apple, HTC je stavio ovaj tip senzora u svoje uređaje (made by OmniVision Technologies), a Sony je za svoje kamkordere proizveo Exmor R senzor u veljači 2009, i u kolovozu iste godine implementirao ga u Xperia Arc model smartphonea. Ustvari, razvili su foto-diodnu strukturu na čipu objektiva optimiziranu za pozadinsko osvjetljenje.

Što razlikuje BSI CMOS senzor od konvencionalnih CMOS senzora?

BSI CMOS osigurava optimalan dotok boja i olakšava da svjetlo lakše dođe do foto diode na senzoru. Zato snimljene slike izgledaju živopisno, dok standardni CMOS senzori koji imaju osvjetljenje s prednje strane ne mogu uvijek dohvatiti određene količine boje i svjetla. Tradicionalni prednji osvijetljeni senzor je sastavljen pomoću matrica prepoznatljivih foto elemenata gdje je svaki element izgrađen da bude sličan ljudskom oku. Sadrži leću u prednjem dijelu, metalne žice u centru, plus foto detektor na stražnjem dijelu. Ovaj senzor stavlja aktivnu matricu na prednju površinu, a matrica sa svojim elektroinstalacijama, odražava dio ulaznog svjetla, samo ostavljajući foto katodni sloj za primanje. Znači, svjetlo mora putovati kroz metalne žice i elemente sklopa prije nego padne na foto diodu.

BSI senzor sadrži sve iste elemente, međutim sklop je preseljen iza svjetla na suprotnu stranu u odnosu na dolaznu svjetlost, prema površini. Stražnja osvijetljena struktura smanjuje degradaciju osjetljivosti optičkog kuta, a također povećava količinu svjetla koji ulazi u svaki piksel zbog nedostatka prepreka, kao što su metalne žice i tranzistori, koji su premješteni u naličje silicijske podloge. To omogućuje hvatanje više svjetla u odnosu na standardni dizajn CMOS senzora.

Nadalje, svi BSI CMOS senzori jesu, i nisu isti. Imaju isti opći dizajn, ali senzori koji se primjenjuju u smartphoneima su nekoliko puta manji od onih u digitalnim kamerama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...