Separatističke stranke osvojile većinu

Vladajuća katalonska stranka Konvergencija i unija (CiU) Artura Masa pobijedila je u nedjelju na regionalnim izborima, ali ne samo da nije osvojila apsolutnu većinu mandata u katalonskom parlamentu čemu se nadala, nego je i izgubila nekoliko zastupničkih mjesta u odnosu na postojeći saziv, pokazuju izlazne ankete.

Po projekcijama katalonske javne televizije, CiU osvaja između 54 i 57 mandata u katalonskom parlamentu sa 135 zastupnika, što je manje od 62 koliko ih stranka ima sada i daleko od apsolutne većine koju je katalonski predsjednik Mas priželjkivao kako bi dobio legitimitet za raspisivanje najavljenog referenduma o katalonskoj neovisnosti.

Na drugom je mjestu Republikanska ljevica (ERC) koja osvaja od 20 do 23 mandata, po izlaznim anketama. ERC je također separatistička stranka i mogla bi sklopiti savez s Masom u pogledu referenduma, navodi Reuters.

Pokažu li se ovi rezultati točnima, bit će to korak unazad za Masa koji je ove izbore opisao kao ‘ključne u povijesti Katalonije’.

‘Nadam se da ću biti posljednji predsjednik Katalonije koju španjolska država pokušava uništiti prljavom kampanjom’, rekao je Mas na skupu uoči izbora i najavio da ‘idući katalonski predsjednik neće ovisiti o španjolskoj državi’.

Na trećem i četvrtom mjestu, po katalonskoj televiziji, nalaze se dvije federalističke stranke – Katalonska socijalistička stranka sa 16 do 18 mandata i Katalonska narodna stranka sa sličnim rezultatom. Slijedi Stranka zelenih s 10 do 12 mandata i Građanska stranka koja bi mogla osvojiti pet ili šest.

Prijetnja odcjepljenjem sjeveroistočne pokrajine od 7,5 milijuna stanovnika, s gospodarstvom veličine cijelog Portugala, golem je problem za španjolskog premijera Mariana Rajoya koji je u utorak napunio godinu dana svoje vlade. U toj se godini borio održati zemlju u eurozoni i ne zatražiti međunarodni zajam.

Katalonce je Rajoy razljutio kada je odbio ove godine pregovarati o novom sustavu poreza kojim bi Kataloniji zadržala više novca. Na Nacionalni dan Katalonije, 11. rujna, stotine tisuća ljudi potaknule su Masa da odustane od zahtjeva za širom autonomijom kroz pregovore i krene prema samostalnosti. Obećao je raspisati referendum o samostalnosti Katalonije u roku od četiri godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...