Sjećanje na velikog pjesnika i profesora

U srijedu 14.studenog, studenti Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru priređuju književnu večer u spomen na poznatog čakavskog pjesnika Zlatana Jakšića.

Ovaj pjesnik slovi za jednog od najistaknutijih čakavskih pjesnika 20. stoljeća. Rođen je na Braču davne 1924 godine. Nakon završenog studija Južnoslavenskih jezika i književnosti u Beogradu, krajem 50 -tih godina dolazi u Zadar. Ubrzo se zapošljava na Sveučilištu u Zadru i od 1959 pa sve do umirovljenja, odnosno 1989 godine radi kao profesor srpske književnosti i metodike.

Za njega kritičari često kažu da je “klasik” čakavskog pjesništva. Napisao je brojna djela, a neka od njih su: Zavitri i spjaže, Vrime od škoja, Snig na Braču i druge pisme i Pivac na humaru

U književnoj večeri koja je u potpunosti posvećena stvaralaštvu ovog istaknutog zadarskog književnika, sudjeluju brojni zadarski studenti a kao gost večeri nastupa i klapa Kontrada. Program započinje u 19 sati i održava se u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru na Obali Petra Krešimira IV.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...