Slijepi ljudi razvijaju točnu mentalnu kartu igrajući “videoigru”

Znanstvenici su izradili novu “videoigru” za slijepe osobe koja im može pomoći da nauče snalaženje u novom prostoru koristeći samo zvučne signale, navodi se u radu objavljenom u časopisu “PLOS ONE”. Igru su razvili istraživači okupljeni u tim koji vode Lotfi Merabet s američke medicinske škole na Harvardu i Jaime Sanchez sa Sveučilišta u Čileu. Taj se sustav zove ‘Simulator okoliša prema zvuku’ (Audiobased Environment Simulator) i koristi samo zvučne znakove kako bi se omogućilo slijepim korisnicima da uče o izgledu prostora prethodno nepoznatih zgrada.

Nakon igranja igre, sudionici su se mogli bolje kretati po stvarnom prostoru kojeg su istražili u okruženju virtualne stvarnosti. Time se potvrdilo da su prostorne informacije naučene u igri bile precizne i primjenjive u stvarnom svijetu.

“Učenje kroz takve interaktivne igre predstavlja inovativan i poticajan način za poboljšanje ključne vještine koja omogućuje slijepim osobama da ostanu funkcionalno neovisne”, kaže Merabet piše Znanost.com.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...