Slovenija očekuje pomoć EU zbog poplava

Zbog bujica i poplava s početka ovoga tjedna Slovenija bi mogla zatražiti pomoć Europske unije, izjavio je u četvrtak slovenski ministar obrane Aleš Hojs.

Hojs je nakon sjednice slovenske vlade rekao da vjeruje kako će ukupna šteta od poplava koja se još procjenjuje prijeći 209 milijuna eura, što je 0,6 posto slovenskog BDP-a. Uvjet za dobivanje pomoći za prirodne nepogode iz europskih fondova je da štete nadmašuju 0,6 posto bruto domaćeg proizvoda. Takvu je europsku pomoć u iznosu 7,46 milijuna eura Slovenija već jednom dobila i to za sanaciju šteta od katastrofalnih poplava u rujnu 2007. godine. Tada su poplave zabilježene u čak 137 općina, a šteta na infrastrukturi, zgradama i u gospodarstvu bila je procijenjena na 251,3 milijuna eura.

Hojs je rekao da se računa kako su bujice početkom tjedna, najviše na području uz rijeku Dravu, nanijele štetu od oko 15 milijuna eura na objektima, ali da je mnogo veća šteta na cestovnoj i drugoj infrastrukturi, a oštećena je i jedna hidrocentrala na Dravi koja je ispala iz pogona.

Za najnužnije mjere vlada će ugroženom stanovništvu preko humanitarnih organizacija ovih dana isplatiti oko 10 milijuna eura nepovratne pomoći, rekao je Hojs. Dodao je da je najvažnije da poplavama i bujicama nije bilo smrtnih slučajeva. Tome je kako je istaknuo pripomogla i odluka da se sve snage za spašavanje u slučaju nesreća prebace sa zapadnog dijela države uz rijeku Soču, gdje su se poplave očekivale, na istok zemlje gdje je prijetila najveća opasnost, budući se fronta s jakim oborinama koje su se prognozirale na zapadu zemlje neočekivano prebacila na sjever zemlje i u južnu Austriju, zbog čega je došlo do jakog vodenog vala na rijeci Dravi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...