Soros: “Centar EU-a rađa ljudsku patnju i ekstremizam”

Ekonomska kriza u Europi pretvorila je Europsku uniju u ‘nešto radikalno drukčije’ od onoga što se u početku politički planiralo. Države članice EU-a podijeljene su, a društvena zajednica otvara se ekstremnim opcijama, upozorio je George Soros, dobrotvor iz redova milijardera, govoreći na konferenciji ‘Suočavanje s govorom mržnje: Živjeti zajedno online’ u Budimpešti.

Najpoznatiji burzovni mešetar, predsjednik Soros Fund Managementa, rekao je da se Europska unija drži na okupu zbog okrutne stvarnosti i da je daleko od otvorenog društva koje je prvotno zamišljeno.

‘Govor mržnje, ksenofobija i ekstremizam simptomi su duboko ukorijenjene krize koja je zahvatila Europu. Ova kriza nastala je kao financijska kriza, ali način na koji su se vlasti suočile s njom ili, možda bi trebao reći, na koji se nisu suočile, pretvorio ju je u političku krizu’, rekao je Soros.

Ta politička kriza, rekao je ‘prijeti Europskoj uniji’.

Povijesni počeci Europske unije, napomenuo je Soros, ‘raspalile su ljudsku maštu’, uključujući njegovu, ali je otada slomila države članice i transformirala EU u ‘nešto radikalno drukčije’. Tamo gdje je nekada bila ‘dobrovoljna zajednica’ zemalja, financijska i politička kriza proširila je bezdan među nacijama.

‘Sada vidimo da centar diktira politiku periferiji i da je periferija podređena centru’, izjavio je Soros.

Kriza koja je počela u SAD-u 2008., prouzročila je ‘veće probleme u Europi nego igdje drugdje’, dijagnosticirao je milijarder dodajući da je reakcija njemačke kancelarke Angele Merkel na krizu uvelike doprinosi daljnjoj propasti političkog sustava u EU.

‘Kriza eura dovela je financijski sustav na rub bankrota’, naveo je Soros. Prema njegovom viđenju, tvrdo inzistiranje na mjerama štednje podijelilo je eurozonu na ‘vjerovničke i na dužničke nacije, pri čemu vjerovničke nacije diktiraju politiku’.

Centar, koji prvenstveno predstavlja Njemačka, ‘nameće periferiji režim stroge štednje’. To, rekao je Soros, dovodi do ‘ogromne ljudske patnje’ i ‘potiče govor mržnje, ksenofobiju i sve oblike ekstremizma’. Europska unija ‘transformirana je u suprotnost otvorenom društvu’, rekao je Soros.

‘Način očuvanja eura trebao bi se promijeniti na način da se ispune politički ciljevi Europske unije. Ako postoji kontradikcija između financijskih problema i političkih ciljeva EU-a, primat bi trebali imati politički ciljevi. To, nažalost, nije slučaj’, smatra Soros.

Napetosti između centra i periferije mogu rezultirati toliko nesretnim ishodom da se nastavak jednostavno više ne smije dopustiti, zaključuje Soros, dodajući da se ‘na ovaj ili onaj način, trebamo vratiti našim zajedničkim vrijednostima’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...