Stiže snijeg i zahlađenje do -16

Nakon neuobičajeno toplog vremena za studeni u narednim će danima naglo zahladiti tako da će u mnogim dijelovima Hrvatske biti susnježice i snijega. Osobito hladno bit će jutro u utorak kada će se temperature mjestimično spustiti do -16°C, najavljuju prognostičari.

Petak će cijeloj zemlji donijeti pretežno oblačno vrijeme sa čestom kišom, a lokalno je u Dalmaciji moguća i grmljavina. U Lici i Gorskom kotaru kiša će postupno prelaziti u snijeg, prvo u višim planinama, a potom će se snježna granica tijekom dana spustiti i do nižih predjela uz stvaranje snježnog pokrivača. Svi koji planiraju putovati tijekom petka kroz planinska područja moraju računati na zimske uvjete na cestama. U središnjoj Hrvatskoj osim kiše povremeno može biti susnježice, a na nadmorskim visinama iznad 400 metara i snijega tako da će se zabijeliti i Medvednica, Žumberak i Kalničko gorje. Na samom kraju dana postoji mogućnost da kiša prijeđe u snijeg i u zapadnom dijelu nizina unutrašnjosti. U unutrašnjosti zemlje zapuhat će umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak koji u prvom dijelu dana može imati jake i vrlo jake udare. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena bura koja će na senjskom području imati olujne udare. U unutrašnjosti zemlje, gorskim područjima i na sjevernom Jadranu osjetno će zahladiti. U velikom dijelu zemlje noćne i jutarnje temperature bit će više nego dnevne osobito u Slavoniji i Lici. Sredinom dana u Lici i Gorskom kotaru one će se kretati od -2 do 1°C, a u većem dijelu zemlje od 2 do 5°C. Na sjevernom Jadranu bit će od 5 do 11°C, a u Dalmaciji od 10 do 17°C.

U subotu će biti pretežno oblačno na Jadranu povremeno s kišom u Lici i Gorskom Kotaru sa snijegom koji će ovoga puta biti češći u Lici. U unutrašnjosti će biti dosta suhog vremena, međutim, povremeno su moguće oborine na granici kiše i snijega s tim da će kiša padati u Slavoniji, a u središnjoj Hrvatskoj i kiša i snijeg. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena i pojačana bura, podno Velebita s pojačanim udarima. U sjevernoj Dalmaciji puhat će slaba do umjerena bura, a u srednjoj i južnoj slabo do umjereno jugo. U unutrašnjosti zemlje očekuje se slab sjeveroistočnjak.

Najviše dnevne temperature u Lici i Gorskom Kotaru kretat će se od -2 do 1°C, u središnjoj Hrvatskoj od 1 do 3°C, a u Slavoniji od 3 do 6°C. Na sjevernom Jadranu bit će od 7 do 12°C, a u Dalmaciji od 12 do 16°C.

U nedjelju će i dalje biti prisutan utjecaj ciklone, odnosno nestabilnog vremena. Na Jadranu će povremeno biti kiše, u gorskim predjelima snijega, a u nizinama u unutrašnjosti i kiše i snijega. Oborine će biti slabije u odnosu na prethodne dane. U unutrašnjosti će puhati slab, a navečer umjeren sjeveroistočnjak. U Dalmaciji će veći dana puhati umjereno jugo, na sjeveru slaba do umjerena bura koja će navečer jačati pa će u noći na ponedjeljak biti jaka s olujnim udarima. Posvuda bi povremeno moglo biti sunčanih razdoblja, osobito na Jadranu. Najhladnije će biti u Gorskom kotaru gdje će i tijekom dana biti ispod nule, u Slavoniji se očekuje do 7°C, na sjevernom Jadranu i u Dalmatinskoj zagori od 7 do 12°C, a u ostatku Dalmacije od 12 do 16°C.

Zadnji dan ciklone Perislav osjetit ćemo još u ponedjeljak osobito u prvom dijelu dana kad će u Dalmaciji pasti još malo kiše, a u planinama i unutrašnjosti još malo snijega. Prema večeri sa zapada će se postupno razvedriti. Ujutro je susnježica moguća i u dijelu Dalmatinske zagore. U unutrašnjosti će puhati umjeren sjeverac koji će u Podravini biti pojačan. Na cijelom Jadranu će zapuhat umjerena bura s jakim udarima, a podno Velebita olujna. Temperature će biti u padu. U Lici i Gorskom kotaru kretat će se od -4 do -1°C, u nizinama od 0 do 3°C, na sjevernom Jadranu i Dalmatinskoj zagori od 3 do 8°C, a u Dalmaciji od 7 do 10°C.

Prvi dio utorka donosi nam samo prolaznu stabilizaciju vremena. U nizama unutrašnjosti temperature će biti od -7 do -1°C, u Lici i Gorskom kotaru od -16 do – 7°C, a u Dalmatinskoj zagori od 0 do -4°C. Uz obalu i na otocima kretat će se od 0 do 7. Najviše dnevne u unutrašnjosti će biti oko nule, a na Jadranu od 3 do 9°C.

Nove snježne oborine očekuju nas već krajem utorka i u srijedu. Na Jadranu će padati kiša, rekao je Rade Popadić iz tima Crometeo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...