Švedska postala najveći uvoznik smeća u EU

Švedska ima neobičan problem – nedostaje joj smeća, pa ga mora uvoziti.S dugogodišnjom tradicijom recikliranja i paljenja otpada, sad ima previše spalionica koje smeće pretvaraju u energiju, a premalo smeća da popuni kapacitete, pa je postala najveći uvoznik smeća iz drugih zemalja u Europi, trenutačno najviše iz Norveške.

Budući da Europska unija želi smanjiti količinu od 150 milijuna tona smeća koje se godišnje ostavlja na odlagalištima, Švedska vidi svoju priliku za još veći uvoz, od čega bi svi imali koristi, i zemlje “izvoznice”, jer bi imale manje smeća i hladna Švedska, koja se u velikoj mjeri grije baš na smeće i još za takav uvoz dobija novac.

“Gotovo poremećeno zvuči podatak da netko uvozi smeće, ali nije problem švedski uvoz već goleme količine otpada na odlagalištima u drugim zemljama”, rekao je predsjednik uprave švedske Čistoće Weine Wiqvist.

Ne uvozi smeće samo Švedska – od zemalja EU to čine i Njemačka, Belgija i Nizozemska. Njemačka pojedinačno uvozi najveće količine, ali je Švedska prvi uvoznik po udjelu spaljenog smeća.

Švedska je prošle godine uvezla 850 tisuća tona gorivog smeća, a ukupno je spalila 5,5 milijuna tona, a po dostupnim najavama o povećanju broja i kapaciteta spalionica, pretpostavlja se da će do 2016. uvoziti oko 2 milijuna tona smeća.

“Nove spalionice grade se kako bi koristile smeće iz drugih zemalja. Cilj je u konačnici smećem zamijeniti druge vrste goriva”, rekao je energetski savjetnik Johan Sundberg.

Osim što su energetski isplativije – iskorištavaju 90 posto energije smeća, mnogo više nego pri uobičajenoj proizvodnji struje – spalionice smeća iznimno pridonose očuvanju okoliša jer koriste otpad s odlagališta na kojima se stvara golemi dio ukupne emisije stakleničkog plina metana.

“Ako spalite tonu smeća, 500 kilograma ugljičnog dioksida manje se ispusti u atmosferu nego ako ga ostavite na odlagalištu. To je značajna količina”, rekao je Sunberg.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...