Svjetski mediji o presudi generalima: “Hrvatski heroji izlaze na slobodu, narod slavi pobjedu

STRANI mediji o presudi generalima Gotovini i Markaču pišu uglavnom u pozitivnom tonu, osim, očekivano, srpskih medija. BBC na naslovnici piše kako je Haški sud oslobodio generale krivnje po svim optužnicama te podsjećaju kako su tim ukinute nepravomoćne kazne u trajanju od 24 za Gotovinu, odnosno 18 godina za generala Markača.

Radio slobodna Europa dodaje kako se “generali u Hrvatskoj smatraju herojima zbog svoje uloge u Operaciji “Oluja”, kojom je utvrđena sloboda Republike Hrvatske”. Reuters dodaje i kako se očekuje da će generali svakog trena biti pušteni na slobodu.

Washington Post opisao je i raspoloženje generala tijekom izricanja presude. “Niti Ante Gotovina niti Mladen Markač nisu pokazali nikakve emocije prilikom izricanja oslobađajuće presude, ali su Hrvati ispred sudnice itekako glasno slavili. Pljesak i uzvici odjekivali su Haagom u trenutku kada je sudac Meron izrekao oslobađajuću presudu”.

Businessweek: Slučaj je napokon zatvoren, Hrvatska slavi

Businessweek piše kako je današnjom presudom napokon zatvoreno važno poglavlje na hrvatskoj političkoj sceni. “Slučaj je zatvoren u trenutku kada se Hrvatska priprema za pristupanje Europskoj uniji i trudi se izvući iz teške gospodarske krize. Hrvatska je u potpunosti surađivala s Haškim tribunalom prilikom izručenja generala, za koje je danas potvrđeno da nisu mogli zaustaviti vojne trupe u počinjenju zločina”.

List dodaje kako se na svim hrvatskim ulicama slavi, mogu se vidjeti suze radosnice, čuti poklici i pjesme.

O suradnji hrvatskih vlasti i Haaga piše i “Voice of America”. “Iako su mnogi Hrvati dvojicu generala smatrali nevinima i nacionalnim herojima, vlast u Zagrebu odlučila je surađivati sa sudom i izručiti generale”, piše VOA.

 

AFP: UN-ov sud oslobodio heroje!

Agencija France Presse navodi kako se Gotovina i Markač smatraju nacionalnim herojima u Hrvatskoj,a posebno se osvrće na atmosferu koja je vladala u sudnici i ispred nje tijekom izricanja presude.

“Gotovina, odjeven u plavo odijelo, intenzivno je slušao svaku riječ suca Merona, povremeno lupkajući prstima po stolu. U trenutku kada je shvatio da će biti oslobođen optužbi, okrenuo se prema Markaču, pružio mu ruku i čestitao”, piše AFP.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...