Turistički vodič otkriva dušu prostora i identitet naroda

U multimedijalnoj dvorani na novom kampusu Sveučilišta u Zadru, jučer je održana javna tribina na temu “Uloga i značaj turističkih vodiča u očuvanju identiteta grada Zadra”. Prisutne je pozdravio Nenad Marčina, predsjednik zadarske udruge turističkih vodiča Donat, koji se kratko osvrnuo na rezultate proteklih 11 tribina. Turističke vodiče je nazvao veleposlanicima nekog grada koji se stalno trebaju usavršavati i u čije znanje stalno treba ulagati.

Među okupljenima, većinom studentima, tribini su prisustvovali i pročelnik Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Vlado Sušac, te Mili Razović, profesor na istoimenom odjelu i bivši direktor Turističke zajednice Split.

Organizatori turističkih sajmova još uvijek nisu prepoznali vrijednost turističkih vodiča u predstavljanju ponude neke destinacije – kazao je glavni predavač tribine Vinko Bakija, član udruge i profesor na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti zadarskog sveučilišta.  Prema njemu je glavni razlog  današnjeg turističkog putovanja upoznavanje kulturoloških razlika, a upravo su turistički vodiči oni koji ih najbolje znaju prezentirati gostima. Bakija je turističkog vodiča opisao kao kulturološkog brokera – osobu koja prenosi znanje i iskustvo o kulturnoj baštini neke destinacije na svoje klijente.

[nggallery id=85]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...